De openbaring van Mumford

speaking out about sexual abuse


Soms krijg je de indruk dat de redacteuren van de Volkskrant weleens een woordje in hun stukje stoppen voor de collega’s van de wekelijkse taalpagina Taalgebruik!. Zoals op 17 augustus. Een van de ankeilers¹ van die dag had als tekst “Waarom de openbaring van Mumford belangrijk is voor mannelijke slachtoffers van seksueel misbruik.” Genoemde Mumford is Marcus Mumford, de zanger en frontman van de Britse folkrockband Mumford & Sons. Hij is als 6-jarig jongetje seksueel misbruikt; daarover zingt hij in Cannibal, het eerste nummer van zijn soloalbum.

Openbaring heeft in het Nederlands meestal een religieuze connotatie, zoals ook blijkt uit de eerste twee definities in de Dikke van Dale:

• het openbaar maken, verkondiging, mededeling van iets dat nog niet bekend is, m.n. in godsdienstige zin, door goddelijke ingeving²

• dat wat geopenbaard wordt of is, m.n. wat God aan de mens van zijn verborgenheden te kennen geeft

(Betekenis 1 betreft de handeling, betekenis 2 het product ervan.)

In de openbaring van Mumford wordt openbaring echter gebruikt als synoniem van onthulling ‘openbaarmaking v.e. geheim of van iets dat nog onbekend was’ (Van Dale, onthulling, bet. 2). Openbaring in die betekenis, zonder de religieuze connotatie, is een beetje buitenissig.³ Het werkwoord openbaren, waarvan openbaring is afgeleid, kan echter wel gewoon ‘onthullen’ betekenen: ‘m.b.t. wat niet algemeen bekend is wereldkundig maken’ (Van Dale, bet. 3), ‘bekendmaken’ (Prisma Groot woordenboek Nederlands).
1 Ankeiler ‘tot lezen uitnodigende tekst op de voorpagina v.e. krant of tijdschrift, of op een homepage’ (Van Dale, bet. 1).
2 In De Openbaring van Johannes (het laatste boek v.h. Nieuwe Testament) onthult God d.m.v. visioenen zijn geheimen aan (de apostel?) Johannes.
3 Een synoniem van openbaring is revelatie. Is Engels revelation. Revelation betekent zowel ‘(religieuze) openbaring’ als ‘bekendmaking, onthulling’, the revelation of Marcus Mumford.


Referenties
Rogier Goetze, ‘Lied over misbruik maakt groot taboe bespreekbaar’ [column], in Taalgebruik!, de Volkskrant, 17-08-2022.
Laura Snapes, ‘Marcus Mumford: ‘I was sexually abused as a child’, The Guardian (online), 11-08-2022.» Een seismische verandering.
» Massieve steun.
» Een massieve tsunami.
» Massieve kritiek.
» Terwijl wij nu praten.
» Het adresseren van een probleem.
» De olifant in de kamer.
» index


Geplaatst op 24 augustus 2022.

© de 5e Verdieping 2022