Demoniseren ‘als kwaad beschouwen, duivels voorstellen’ (Van Dale)
Demonise, demonize ‘portray as wicked and threatening’ (Oxford Dictionary)


Voorafgaande aan het strafproces tegen Willem Holleeder zei de officier van justitie: “Het moet hier in de rechtszaal ook gaan om demythologisering van de persoon Holleeder”.
Verder in de richting van de negatieve pool gaat demonisering.
Het woord demoniseren wordt vaak geassocieerd met Pim Fortuyn en met de latere leiders van ‘nieuwrechts’, Wilders voorop. En nu dan ook met Thierry Baudet.

Op 2 februari hield vicepremier Kajsa Ollongren (D66) de Burgemeester Dales Lezing, waarin ze Baudet en diens partij Forum voor Democratie aanviel:

De nieuwste afsplitsing van het populisme gaat verder waar Wilders ophoudt. De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat. Rassenmenging kwam al voorbij uit de mond van Forumleden. Rassenverdunning ook. De afgelopen weken ging Baudet opnieuw verder. Geconfronteerd met uitspraken dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zouden zijn dan andere rassen, een uitspraak van een kandidaat van Forum bij de verkiezingen aanstaande maart, zei de voorman van Forum dat hij daar geen afstand van wilde nemen. Volgens Baudet was dit een wetenschappelijk debat. Daar wilde hij zich niet in mengen. Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras.

De volgende dag toog Baudet naar het politiebureau en deed aangifte tegen de minister wegens smaad en laster. In een persverklaring liet hij weten dat zij zich schuldig maakte aan “demonisering van een volksvertegenwoordiger”. De aangifte is volstrekt kansloos, meent Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, slechts bedoeld om media-aandacht te genereren. Hij noemt het ‘juridisch belletje trekken’ en hoopt “dat de officier van justitie […] luid en duidelijk laat horen dat je de rechtspraak hiervoor niet dient te gebruiken.”
Demoniseren, Engels to demonise, demonize ‘portray as wicked and threatening’ (Oxford Dictionary).

“It is unwise on the part of the Brexiteers, because the government can’t do this operation without the civil service. To demonise them isn’t really very sensible.” Aldus een voormalige Britse topambtenaar. Hij doelt hier met name op de brexiteer Jacob Rees-Mogg. Dit prominente conservatieve Lagerhuislid suggereerde dat de ambtenaren van het ministerie van financiën in hun rapporten over de economische gevolgen van de Brexit are fiddling the figures, sjoemelen met de cijfers, om een harde Brexit zo nadelig mogelijk af te schilderen. De oud-ambtenaar ziet zelfs een parallel met de Dolchstoßlegende uit de Duitse geschiedenis: niet het Duitse leger zou de oorzaak zijn geweest van het verlies van de Eerste Wereldoorlog, maar het thuisfront van linkse politici; die hadden het leger een Dolchstoß von hinten toegebracht. “This is what I think these critics are trying to do. They are losing the argument in the sense that they are unable to make their extravagant promises stack up, and so they turn and say: ‘Things would be OK if the civil service weren’t obstructing us.’”
Referenties
Pim van den Dool & Thijs Niemantsverdriet, ‘Ollongren: Baudet is grotere bedreiging dan Wilders’, NRC Handelsblad, 03-02-2018.
Michael Savage, ‘Brexit attacks on civil service are reminiscent of ‘pre-war Nazi Germany’’, The Guardian (online), 04-02-2018.
Gijs Herderscheê & Raoul du Pré, ‘Ongrijpbaar in de schijnwerpers’, de Volkskrant, 05-02-2018.
Emilie van Outeren, ‘‘Aangifte is gratis, die van Baudet is vooral gratuit’; interview Wim Voermans’, NRC Handelsblad, 06-02-2018.
Petra de Koning & Thijs Niemantsverdriet, ‘Ongemak op het Binnenhof over FvD’, NRC Handelsblad, 07-02-2018.» De boreale wereld van Baudet.
» Een slappe hap.
» Boris ‘gedolkt’.
» Pandjesbaas ‘vastgoedondernemer’.
» De tunnel ingaan.
» index


Geplaatst op 13 februari 2018, gewijzigd op 15 februari 2018.

© de 5e Verdieping 2018