De tunnel ingaan


Woensdag 2 oktober kwam Boris Johnson met het langverbeide alternatieve plan voor de door hem ondemocratisch geachte Ierse backstop.
De NRC:

Johnson schreef in zijn brief dat zijn voorstel gezien moet worden als een serieuze aanzet richting een compromis. En ondanks de bezwaren zullen onderhandelaars van beide kanten de komende weken waarschijnlijk toch wederom de zogenaamde tunnel ingaan, een periode van intensieve onderhandelingen en complete radiostilte naar buiten toe.

Echter, het Britse voorstel werd in Brussel niet als “een serieuze aanzet” gezien, maar als een nieuwe zet in de blame game, het zwartepieten. Johnson zou wel weten dat zijn voorstel voor de Europese Unie onaanvaardbaar is; hij wilde alleen de indruk wekken dat de bal nu in Brussel ligt, zodat de Britse kiezers denken dat hun eigen regering van goede wil is, maar het de EU ontbreekt aan compromisbereidheid. Michel Barnier, het hoofd van de EU-taskforce die met het Verenigd Koninkrijk onderhandelt over de Brexit, noemde het voorstel “a trap”.
The Guardian berichtte:

The European commission also refused to go into the secretive and intensive “tunnel” talks with the UK’s negotiators before a crunch summit [cruciale top] on 17 October from which the UK had hoped to deliver a breakthrough deal.

Tunnel tussen aanhalingstekens, ten teken dat het jargon is, ambtelijk jargon, meer speciaal ‘Berlaymonts’, naar Berlaymont, de Brusselse kantoorkolos waar de Europese Commissie zetelt.
De tunnel ingaan ‘beginnen aan een periode van zeer intensieve onderhandelingen achter gesloten deuren, waarbij absolute mediastilte in acht wordt genomen’. Als het goed is, is er ten slotte, aan het eind van de tunnel, witte rook.




Referenties
Daniel Boffey & Jennifer Rankin, ‘Boris Johnson’s plan for Irish border checks threaten Brexit talks’, The Guardian (online), 01-10-2019.
Daniel Boffey & Heather Stewart, ‘Brexit: dismay in Brussels as Boris Johnson finally reveals plan’, The Guardian (online), 03-10-2019.
Marc Peeperkorn & Patrick van IJzendoorn, ‘Brussel niet tevreden met voorstel Johnson’, de Volkskrant, 03-10-2019.
Melle Garschagen, ‘Rockster Johnson knalde niet’, NRC Handelsblad, 03-10-2019.



» What happened at the Chequers Brexit awayday?
» An all-day summit at Chequers.
» index


Geplaatst op 8 oktober 2019, het laatst gewijzigd op 17 oktober 2019.

© de 5e Verdieping 2019