Een slappe hap


Gedreven door een dreigend Brexit heeft premier Cameron een reform package ‘uitonderhandeld’ dat het Verenigd Koninkrijk in de EU moet houden: de Britten hoeven niet verder te integreren in de Europese Unie, ze kunnen makkelijker Brusselse regels blokkeren en nieuwe arbeidsmigranten uit andere EU-lidstaten hebben de eerste vier jaar in Groot-Brittannië geen recht meer op een uitkering. Gisteren besprak de premier het conceptakkoord in het Britse parlement. ‘Slappe pap!’ oordeelde de conservatieve, eurosceptische MP Jacob Rees-Mogg volgens het AD van vandaag. Hij zei:

a thin gruel

Engels gruel ‘a thin liquid food of oatmeal or other meal boiled in milk or water’ (Oxford Dictionary), ontleend aan Oudfrans gruel, van Middeleeuws Latijn grutellum (verkleinwoord van grutum ‘(grutten)meel’), teruggaand op een Germaans woord waaruit o.a. Nederlands grut en, met r-metathese, gort zijn gevormd.

Watergruwel of krentjebrij is pap van water en bessensap, met parelgort, krenten en rozijnen, en suiker, citroenrasp en kaneel. Wie het vies vindt, denkt misschien dat gruwel van gruwelen komt, maar Nederlands gruwel is een Frans leenwoord met Germaanse roots.
Referenties
Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), lemma gruwel (gepubliceerd in 1895).» Dat was het voor nu.
» Terwijl wij nu praten.
» Aan het einde van de dag.
» De olifant in de kamer.
» Onderhandelen als transitief werkwoord.
» index


Geplaatst op 4 februari 2016.

© de 5e Verdieping 2016