Macron schrapt techbelasting…

… maar de OESO moet nu wel ‘doorkomen’


Amerikaanse techreuzen als Amazon, Apple, Facebook en Google maken weliswaar omzet en winst in Frankrijk, maar doordat ze er geen ‘fysieke vestigingen’ hebben, betalen ze er ook geen belasting. Dat doen ze liever in een belastingparadijs. Zo loopt de Franse fiscus veel geld mis. Mede onder druk van de gele hesjes zou de Franse regering met ingang van dit jaar een digitaks, een techbelasting, gaan innen. Maar na een telefoontje van Trump heeft Macron de digitaks opgeschort. ‘Macron geeft Franse ‘digitaks’ weg’, kopte de NRC. Weggeven? Hij heeft er wel wat voor teruggehad. Het was een deal: op hun beurt zien de Amerikanen af van nieuwe importheffingen op Franse exportproducten als champagne, roquefort en Franse handtasjes. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) komt naar verwachting eind dit jaar met een plan voor een internationale belasting voor multinationals en techbedrijven. Het kan dus zijn dat la taxation des géants du numérique definitief van tafel gaat. “Maar dan moet de OESO wel doorkomen”, schrijft de NRC.
Doorkomen zal hier wel een anglicisme zijn, van (to) come through in de betekenis ‘to do something that you have agreed or promised to do’ (Macmillan). Anders gezegd: dan moet de OESO wel ‘leveren’. Mocht dat niet het geval zijn, dan zullen de Fransen alsnog hun digitaks gaan innen, en wel met terugwerkende kracht.

Het Verenigd Koninkrijk en Italië hebben ook een eigen techbelasting in de maak; het VK heeft de revenuen van de digital tax zelfs al ingeboekt in de begroting. Naar beproefd trumpiaans recept heeft de Amerikaanse minister van financiën gedreigd met hoge importheffingen voor Britse auto’s, maar zijn Britse collega Sajid Javid heeft laten weten dat hij voet bij stuk houdt. De Europese Commissie zal de Britten steunen, verklaarde Margrethe Vestager, de commissaris Digitalisering en Concurrentie. Ze zei ook dat in het geval het belastingplan van de OESO uitblijft, de EU eind dit jaar zelf met een voorstel komt voor een Europese digitaks.
Referenties
Chris Hensen, ‘Macron geeft Franse ‘digitaks’ weg’, NRC Handelsblad, 23-01-2019.
Jennifer Rankin, ‘EU-tech regulator backs UK plans for digital tax, despite Trump threats’, The Guardian (online), 23-01-2019.
Marc Peeperkorn, ‘‘We moeten alles doen om belastingontwijking aan te pakken’’ [interview met Margrethe Vestager], de Volkskrant, 24-01-2019.» Chelseaboots komen met een Cubaans hakje.
» De tunnel ingaan.
» Een nieuwe betekenis van bubbel.
» Een nieuwe betekenis van grillen.
» index


Geplaatst op 23 januari 2020.

© de 5e Verdieping 2020