Ooit de knuffelbeer van de Britse natie

De beer is los


Sinds woensdag 24 juli 2019 luistert de minister-president van het Verenigd Koninkrijk naar de naam Alexander Boris de Pfeffel Johnson. Nog op de dag van zijn aantreden haalde de nieuwe PM de bezem door het scheidende team-May: 17 bewindslieden keerden niet terug in de regering-Johnson. Sommige hadden vooraf al hun ontslag ingediend zodat ze niet konden worden ontslagen, andere werden afgeserveerd omdat ze tijdens de leiderschapsverkiezing niet Johnson, maar Jeremy Hunt hadden gesteund. Hunt zelf, foreign secretary ‘minister van buitenlandse zaken’¹ onder May, werd de post van defence secretary aangeboden, maar hij bedankte voor de demotie en koos ervoor zijn carrière voort te zetten op de achterbankjes van het Lagerhuis. Johnsons sweep herinnerde aan de Night of the Long Knives van 13 juli 1962, toen de conservatieve premier Harold Macmillan bij een reshuffle een derde van zijn kabinet ontsloeg.

Patrick van IJzendoorn: “Dun bleek de huid te zijn van wat ooit de knuffelbeer van de Britse natie was.”
Een ‘dunne huid’ omdat hij kennelijk niet kon hebben dat Hunt hem tijdens de hustings² flink had aangepakt.
Beer Boris heeft scherpe klauwen.

Knuffelbeer is in 2011 toegevoegd aan de Dikke Van Dale.
De kruising van een knuffeldier en een speelgoedbeer werd al in de jaren vijftig waargenomen.
Het persoonsaanduidende knuffelbeer ‘goedhartige man die door iedereen aardig gevonden wordt, goedige lobbes’ (Van Dale, bet. 2) (man met een hoge aaibaarheidsfactor) verschijnt in de krantendatabase van Delpher voor het eerst in 1963, in een artikel over de Profumoaffaire.

John Profumo was staatssecretaris van defensie in de regering van bovengenoemde Macmillan. Hij trad af nadat was uitgekomen dat hij een verhouding had gehad met een callgirl, Christine Keeler, die tegelijkertijd de maîtresse was van een Russische marineattaché. Die Rus nu noemde zij “een heerlijk harige knuffelbeer van een man”, schreef De Telegraaf.




Voor de deur van 10 Downing Street hield de kersverse premier woensdagmiddag “een toespraak vol ambitie, overlopend van branie, gelardeerd met zelfvertrouwen” (Melle Garschagen), een “Tjakka!-toespraak” (Patrick van IJzendoorn).

We are going to fulfil the repeated promises of parliament to the people and come out of the EU on 31 October, no ifs or buts. And we will do a new deal, a better deal that will maximise the opportunities of Brexit while allowing us to develop a new and exciting partnership with the rest of Europe based on free trade and mutual support. I have every confidence that in 99 days’ time we will have cracked it.

De Europese Unie heeft echter bij herhaling laten weten dat het de onderhandelingen over het withdrawal agreement, het scheidingsakkoord dat met premier May is afgesloten, niet wil heropenen, en dat het zeker niet van zins is om de Ierse backstop³ te schrappen, zoals Johnson verlangt. Toch zei Boris Johnson doodgemoedereerd: “It is of course vital at the same time that we prepare for the remote possibility that Brussels refuses any further to negotiate and we are forced to come out with no deal.” De boodschap is duidelijk: dan is Brussel de boosdoener.

Men koerst af op een no-deal-Brexit.




1 Engels minister ‘staatssecretaris, onderminister’ en Nederlands minister zijn valse vrienden.
2 Engels hustings ‘a meeting at which candidates in an election address potential voters’ (Oxford Dictionary).
3 De backstop is de noodregeling die moet voorkomen dat er tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland na de Brexit weer een ‘harde’ grens komt, inclusief grenscontroles. Johnson vindt de Ierse backstop “undemocratic”.


Referenties
[anoniem] ‘Christine bereidt zich voor op filmrol’, De Telegraaf, 12-06-1963.
Patrick van IJzendoorn, ‘Gaandeweg de snikhete ‘Boris Day’ verloor de ene na de andere minister zijn baan’, de Volkskrant, 25-07-2019.
Melle Garschagen, ‘Johnson wervelt richting No Deal-Brexit’, NRC Handelsblad, 25-07-2019.



» Boris Johnson ‘gedolkt’.
» Brexit is Brexita hárd Brexit, a clean Brexit
» Het spel gaat los.
» What happened at the Chequers Brexit awayday?
» De rode lijnen van de Brexit.
» index


Geplaatst op 27 juli 2019.

© de 5e Verdieping 2019