Brexit is Brexita hárd Brexit, a clean Brexit


Afgelopen dinsdag (17 januari 2017) is gebeurd wat al was uitgelekt: in een speech verklaarde premier Theresa May dat het Verenigd Koninkrijk geen toegang tot de Europese interne markt wil en uit de douane-unie stapt, zodat het weer control over its borders krijgt en de instroom van arbeidsmigranten uit Oost-Europese EU-lidstaten kan reguleren. Brexit is Brexit was haar parool. Dat blijkt dus inderdaad een hard Brexit te zijn, al spreekt de premier zelf liever van a clean Brexit, d.w.z. “a smooth and orderly Brexit”, met clean ‘smoothly and skilfully done’¹, of a clean break ‘a complete separation from a situation or relationship’ (Oxford Dictionary), waarbij het VK niet via de achterdeur, bijvoorbeeld via een lidmaatschap van de Europese Economische Ruimte, de band met de Europese Unie aanhoudt.

Premier May heeft remainers en leavers opgeroepen om de rijen te sluiten. Ze verlangt dan in feite dat de grote minderheid van de kiezers die tegen de Brexit heeft gestemd (48%), inclusief de meerderheid van de Schotten en Noord-Ieren, zich niet alleen neerlegt bij de Brexit als zodanig, maar ook nog eens een harde Brexit slikt. Tim Farron, de leider van de Liberal Democrats, ziet het zo: “The people voted for departure, they should be given a vote on the destination.”

Het optimisme over de aanstaande alleingang is groot. May gaat de onderhandelingen “met aan overmoed grenzende bravoure tegemoet”, schrijft Patrick van IJzendoorn. De toverspreuk is a truly Global Britain, met Groot-Brittannië als kleine grootmacht, als ondernemende handelsnatie die zelfstandig links en rechts bilaterale handelsverdragen afsluit. Jeroen Dijsselbloem heeft er weinig vertrouwen in: “Over twintig jaar spreken we elkaar weer, en dan is Engeland terug waar het ongeveer in de jaren 70 was. Totaal verouderd, enorme werkloosheid, totaal verpauperd.”

“Since joining the EU, trade as a percentage of GDP¹ has broadly stagnated in the UK. That is why it is time for Britain to get out into the world an rediscover its role as a great, global, trading nation”, zei May in haar speech. Vergelijk hiermee de visie van de partijloze, sociaalliberale Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron, die bezig is aan een opmerkelijke opmars in de peilingen: “Wij hebben behoefte aan Europa, want Europa maakt ons groter, maakt ons sterker.”

NRC-columnist Caroline de Gruyter over Macron:
“Daar is iemand opgestaan die een ander geluid laat horen. Iemand die in april president wil worden met een opbouwend, positief verhaal over Europa.”
“Macron toont wat de conservatief Fillon al eerder toonde: dat je populisten niet bestrijdt door ook eurosceptisch en anti-elitair te doen, maar door je eigen verhaal neer te zetten.”




1 GDP staat voor gross domestic product ‘the total value of goods produced and services provided in a country during one year’ (Oxford Dictionary), Nederlands bbp.


Referenties
Caroline de Gruyter, ‘Het nieuwe onderscheid: constructief versus destructief’, NRC Handelsblad, 14-01-2017.
Melle Garschagen, ‘Speech van dinsdag uitgelekt: May kiest voor ‘harde Brexit’’, NRC Handelsblad, 16-01-2017.
Patrick van IJzendoorn, ‘May ziet voor Britten het beste van alle werelden’, de Volkskrant, 19-01-2017.
Wouter van Noort, ‘Dijsselbloem: bij harde Brexit verpaupert het VK’’, NRC Handelsblad, 19-01-2017.
Peter Vermaas, ‘En Marche! De opmars van een liberaal’, NRC Handelsblad, 19-01-2017.



» Het spel gaat los.
» What happened at the Chequers awayday?
» index


Geplaatst op 23 januari 2017, gewijzigd op 15 februari 2017.

© de 5e Verdieping 2017