Het spel gaat los


Engeland is ontsnapt aan een blamage: in de WK-kwalificatie-interland tegen Schotland – door Engelse supporters op één lijn gesteld met voetbaldwerg San Marino – maakte aanvoerder Harry Kane in de 93e minuut toch nog 2-2. Arrogantie is een terugkerend probleem bij Engeland, schrijft het Algemeen Dagblad; om een afgang op het WK te voorkomen moet het “elke vorm van zelfoverschatting uitbannen”.

De makke van de Engelse politiek is hybris. Twee maanden geleden dacht premier May haar riante voorsprong in de peilingen te kunnen verzilveren door vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Het draaide echter uit op een fiasco. Weliswaar behaalde de Conservative Party 5,5% meer stemmen dan in 2015, maar door de vervormende werking van het districtenstelsel boekte ze juist 12 zetels verlies. ‘Team-May’ gaat nu door als minderheidsregering, met gedoogsteun van de Democratic Unionist Party (DUP), de partij van de Noord-Ierse conservatieve protestanten. Theresa May, die zich had willen profileren als een strong and stable leader, is aangeschoten wild geworden. John Osborne, de oud-minister van financiën die vorig jaar ontslagen is, noemde haar dead woman walking. Bij de conservatieven worden de messen al geslepen en de verwachting is dat May de kerst niet zal halen. Vrijdag, tijdens een korte speech voor 10 Downing Street, repte ze niettemin met geen woord over de precaire situatie. Business as usual. Ze sloot af met “Now let’s get to work.”

Werk aan de winkel, want volgende week beginnen de Brexitonderhandelingen. Het AD schrijft: “In Brussel ruiken ze bloed. May wilde een sterkere positie aan de onderhandelingstafel, maar schuift nu als verliezer aan. De 27 andere lidstaten weten hoe kwetsbaar ze is in haar eigen land, en dat al haar bewegingen onder een vergrootglas liggen.” De titel van het stuk: ‘Brussel ruikt bloed nu het spel losgaat’.

Het spel gaat los – klinkt wat vreemd. Het spel is op de wagen, es geht los, losgaan ‘alle remmingen buiten werking stellen’ (Van Dale, bet. 5).
Referenties
[anoniem] ‘Brussel ruikt bloed nu het spel losgaat’, Algemeen Dagblad, 10-06-2017.
Suse van Kleef, ‘Vastberaden May wankelt door na linkse uppercut’, Algemeen Dagblad, 10-06-2017.
Geert Langendorff, ‘Niemand zou dit Engeland naar het front sturen’, Algemeen Dagblad, 12-06-2017.» Boris ‘gedolkt’.
» Chief Mouser to the Cabinet Office.
» Do dooo, do doo. Right.
» Brexit is Brexita hárd Brexit, a clean Brexit.
» index


Geplaatst op 12 juni 2017.

© de 5e Verdieping 2017