an all-day summit at Chequers

De rode lijnen van de Brexit

een drol oppoetsen


Escape to the country. Afgelopen vrijdag toog het kabinet-May andermaal naar Chequers, de Engelse tegenhanger van ons Catshuis, voor een marathonzitting over de Britse Brexitstrategie. De tijd drong, nu moest men toch echt tot overeenstemming zien te komen. Het voorstel dat de PM uitserveerde ging richting een soft Brexit: het Verenigd Koninkrijk verlaat weliswaar de interne markt en de Europese douane-unie, om zich echter vervolgens via een vrijhandelszone, met vrij verkeer van goederen en landbouwproducten (niet van personen, niet van diensten!), weer te binden aan de regelgeving van de Europese Unie. Dus geen zogeheten clean Brexit, waarbij de banden met de EU resoluut verbroken worden. Gevreesd werd dat de hardliners onder de Brexiteers geen genoegen zouden nemen met dit compromis. Maar iedereen leek binnenboord te blijven, zelfs Boris Johnson, al had die tijdens het topberaad het verdedigen van het plan nog fijntjes omschreven als polishing a turd ‘een drol oppoetsen’. ‘Rode lijnen van de Brexit lijken loze woorden’, kopte De Telegraaf maandagochtend, en daaronder in rode letters: ‘Boris Johnson gaat akkoord met ‘drol’ van een compromis’. De krant oordeelde te snel, want maandagmiddag diende Johnson alsnog zijn ontslag in, nadat David Davis, de minister van Brexitzaken, hem was voorgegaan.

Rode lijnen

Rode lijn is ontleend aan Engels red line{North American, informal} a boundary or limit which should not be crossed’ (Oxford Dictionaries, redline, bet. 2). Nu dus ook Brits-Engels en niet informeel, in de betekenis ‘iets dat onbespreekbaar, niet onderhandelbaar is’, een nono. Is Nederlands breekpunt ‘punt waarop een bespreking, onderhandeling of samenwerking afspringt of kan afspringen, waarop een ontwikkeling afgebroken wordt, tot stilstand komt’ (Van Dale). Een breekpunt uit de recente vaderlandse geschiedenis is de verkiezingsbelofte van CDA en VVD om niet te tornen aan de hypotheekrenteaftrek. Toch liet de VVD, tijdens de formatie van het kabinet-Rutte II, het breekpunt varen. Onder druk wordt alles vloeibaar, leert de politicologie, ook een breekpunt. En ook de red lines van Theresa May.




In plaats van een rode lijn trekken kun je in het Nederlands ook zeggen: piketpaaltjes slaan ‘in een discussie de posities afbakenen, bij onderhandelingen vooraf duidelijk maken tot waar je wilt gaan’ (Van Dale).

De nieuwe CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal heeft zijn eerste piketpaaltjes geslagen: ook onder zijn leiding werkt het CDA niet samen in een regering met de PVV en Forum voor Democratie. ‘Mijn partij staat voor waarden, normen, fatsoen en het behoud van de democratie. PVV en FvD laten steeds zien dat ze de democratische rechtsstaat niet respecteren. Dat betekent dat ik ze uitsluit.’




Referenties
Toby Helm & Jennifer Rankin, ‘‘Theresa May’s EU deal under fire from hardline Brexiters’, The Guardian (online), 07-07-2018.
Joost van Mierlo, ‘Rode lijnen van de Brexit bijken loze woorden’, De Telegraaf, 09-07-2018.
Heather Stewart, Pippa Crerar & Dan Sabbagh, ‘Boris Johnson resigns as foreign secretary over May’s Brexit plans’, The Guardian (online), 09-07-2018.
Melle Garschagen, ‘Brexitboegbeeld weg, May in ’t nauw’ in VK’, NRC Handelsblad, 09-07-2018.
  -   ‘Premier Mays lot hangt weer aan een zijden draadje’ in VK’, NRC Handelsblad, 10-07-2018.
Tijn Sadée, ‘Meewarig kijkt EU naar ‘gebakken lucht’ in VK’, NRC Handelsblad, 10-07-2018.
Frans Boogaard & Suse van Kleef, ‘May strijdt verder, maar voor hoelang?’, Algemeen Dagblad, 11-07-2018.
‘Bontenbal houdt de deur naar Wilders en Baudet secuur op slot’, de Volkskrant, 16-08-2023.



» What happened at the Chequers awayday?
» Engels lose-lose situation, Nederlands lose-losesituatie.
» Brexit is Brexita hárd Brexit, a clean Brexit.
» De tunnel ingaan.
» index


Geplaatst op 12 juli 2018, het laatst gewijzigd op 2 oktober 2023.

© de 5e Verdieping  2018-2023