Een bokitootje doen


Afgelopen maandag was Bokito jarig, een gebeurtenis die de media niet is ontgaan. Het Algemeen Dagblad wijdde er een grappig stukje aan:

Hoera, Bokito is 20 jaar!

Gorilla Bokito in Diergaarde Blijdorp is gisteren 20 jaar geworden. Reden voor een feestje in de Rotterdamse zoo, waar de gespierde zilverrug 9 jaar geleden met zijn ontsnapping [en met het toetakelen van een toeschouwster!] wereldnieuws werd. Het woeste dier van toen is een keurige familieman geworden. Zeven koters verwekte hij, en hij verdedigt zijn kroost als een ware pater familias.

In de naam Diergaarde Blijdorp zit het oude woord gaard(e) ‘tuin’, dat we nog kennen van o.a. boomgaard en wijngaard en van het Duitse woord Garten. Nieuw in Nederland lijkt zoo /zoe/ (?).

’s Avonds stond ook de talkshow Pauw! even stil bij Bokito’s verjaren. In beeld kwam de voorpagina van de Telegraaf, met in chocoladeletters: ‘Bokito door het lint’.
“Vanaf dat moment was een bokitootje doen een nationaal begrip”, zei Jeroen Pauw. Dat is wat te veel eer voor de jarige, want op Google levert een bokitootje doen slechts een handvol, niet-eenduidige hits op, waaronder de betekenis ‘Bokito gaan bekijken’ (tijdens een bezoek aan Diergaarde Blijdorp). Omdat het item in Pauw! werd gebruikt als opmaat naar ‘de vraag van vandaag’ – “Wie had er nog meer last van een te groot ego?” – zal met een bokitootje doen daar wel zoiets zijn bedoeld als ‘dominant-agressief gedrag vertonen’ (als de alfaman van de apenrots).» Bokito is back.
» Bokito’s in de boardroom.
» Bij bokitopolitiek hoort bokitotaal.
» De metaforische zilverrug.
» Een bejaarde slingeraap in een verlaten zoo.
» index


Geplaatst op 18 maart 2016.

© de 5e Verdieping 2016