Bij elke vergadering waren er te veel bokito’s en ging het te weinig over de inhoud.
(AD, 04-06-2015)

Bokito is back


Op 18 mei 2007 sprong gorilla Bokito over de gracht van het apeneiland van Diergaarde Blijdorp en molesteerde een vrouw uit het publiek. Zij zou de trotse zilverrug met grimassen hebben geprovoceerd. Het voorval was even klein wereldnieuws en een nieuwe BN’er was geboren. Nog in hetzelfde jaar werd zijn naam toegevoegd aan de digitale Dikke Van Dale, met kleine letter, namelijk als soortnaam:

bokito  scheldwoord, bv. voor een zwaarbehaarde man, een vandaal of relschopper

Bij ‘vandaal’ hoort het bijvoeglijk naamwoord bokitoproof, dat in 2008 Van Dale bereikte. Het is een vrolijk synoniem van vandaalbestendig. Is het bushokje wel bokitoproof, voorzitter?

In het Algemeen Dagblad van vandaag verschijnt bokito weer in een andere betekenis. ‘Te veel Bokito’s, te weinig inhoud’ is de kop van een artikel over de moeizame reorganisatie van de Nationale Politie. “Bij elke vergadering waren er te veel bokito’s en ging het te weinig over de inhoud”, aldus professor Hoogenboom. Hier is bokito een alfamannetje aan de vergadertafel: dominant, groot ego, niet in staat om over zijn eigen schaduw heen te springen.

Het wachten is op bokita.» Bokito’s in de boardroom.
» Bij bokitopolitiek hoort bokitotaal.
» De metaforische zilverrug.
» Regelneef en regelnicht.
» index


Geplaatst op 4 juni 2015.

© de 5e Verdieping 2015