Een koekoek in Finnmark


M’n voorjaarsvakantieboek was Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans. Het verscheen op de kop af een halve eeuw geleden en is onlangs verfilmd onder de titel Beyond Sleep. Neerlandistiek meets scandinavistiek. Het verhaal speelt zich namelijk voornamelijk af in het bergland van Finnmark, de noordelijkste provincie van Noorwegen. De ik-figuur is de 25-jarige Nederlandse geoloog Alfred Issendorf, die samen met drie jonge Noorse aardwetenschappers een voettocht over de Finnmarksvidda maakt. Ze vertrekken vanuit het plaatsje Skoganvarre. Daar tekent Alfred het volgende op:

Aan de overkant van het meer zie ik twee mannen lopen met vishengsels en tussen hen in hebben zij, hand in hand, drie, nee vier kleine meisjes. Hun stemmetjes krijgen een lichte echo mee voor ze mij bereiken. Daardoorheen hoor ik het roepen van een koekoek.

In fictie kan alles, maar was dit niet vreemd? Om de een of andere reden had ik zo ver boven de poolcirkel namelijk geen koekoeken verwacht. Het bleek zo gek nog niet: in Finnmark komen ze inderdaad voor. Hun favoriete waardvogel is er de heipiplerke, de graspieper.

De fysisch geograaf Hermans kende het gebied uit eigen ervaring. In de zomer van 1961 had hij er rondgetrokken, in het gezelschap van drie Noren. Hij was toen 39, 14 jaar ouder dan Alfred.
Referenties
Willem Frederik Hermans, Nooit meer slapen, 1966.
Wikipedia-artikel Nooit meer slapen (roman).» Facelifting in Nooit meer slapen.
» Een fjelljo (?) in Nooit meer slapen.
» Waarom heet de koekoek ‘koekoek’?
» Nescio’s vroegste koekoeken.
» index


Geplaatst op 7 maart 2016.

© de 5e Verdieping 2016