Liz Truss will cut taxes immediately


“Hasta la vista, baby!” Met deze catchphrase uit de sf-actiefilm Terminator 2 besloot premier Boris Johnson zijn laatste Prime Minister’s Questions, het vragenuurtje in het Lagerhuis. Hij had zijn toekomstige opvolger nog wat wijze raad meegegeven: “Stay close to the Americans, stick up for the Ukrainians, stick up for freedom and democracy everywhere, cut taxes and deregulate wherever you can to make this place the best place to live and invest.”
Lage belastingdruk, geringe regellast, een fijn investeringsklimaat – het zijn ingrediënten van het vermaledijde neoliberalisme

De leden van de Conservative Party kiezen straks een nieuwe leider en daarmee de nieuwe premier; de uitslag wordt op 5 september bekendgemaakt. De strijd gaat tussen Rishi Sunak, tot voor kort chanchellor (minister van financiën), en Liz Truss, minister van buitenlandse zaken in het huidige interim-kabinet. De twee rivalen zijn begonnen om zich middels tv-debatten en speciale partijbijeenkomsten² verder te profileren. Het gaat er hard aan toe. Een belangrijk strijdpunt vormt het fiscaal beleid. Sunaks prioriteit is het bestrijden van de inflatie; hij wil daarom geen belastingverlaging, niet nu althans. Truss daarentegen, een uitgesproken thatcheriaanwill cut taxes immediately. De NOS schrijft op haar nieuwswebsite: “Ze beloofde dat ze na haar aantreden direct de belastingen wil verlagen.” (To) will betekent o.a. ‘willen’, maar in dit geval, zeker met Truss in de rol van would-be-Iron Lady II, is ‘zullen’ op zijn plaats: als ik de nieuwe PM word, zal ik, ga ik, onmiddellijk de belastingen verlagen.

Johnsons raadgevingen waren een verkapt stemadvies ten gunste van de minister die hem ondanks zijn leugens en strapatsen trouw is gebleven.




1 Neoliberalisme ‘stelsel dat de vrije economie wil herstellen’ (Van Dale, ed. 2015).
2 Tijdens zgn. hustings. Enkelvoud hustings{especially British English} a meeting before an election at which candidates speak to voters’ (Oxford Dictionary).
3 Thatcherisme(genoemd naar Margaret Thatcher (1925-2013), Brits premier van 1979 tot 1990) politiek-economische visie dat een groot vertrouwen in de vrije markt combineert met een sterke centrale regering, zoals beleden door Margaret Thatcher’ (Van Dale, ed. 2015).



» Boris Johnson ‘gedolkt’.
» Ooit de knuffelbeer van de Britse natie.
» Do dooo, do doo – “right”.
» index


Geplaatst op 26 juli 2022, gewijzigd op 27 juli 2022.

© de 5e Verdieping 2022