Partygate – borrel of werkoverleg?

een aangeklede borrel en een uitgekleed rapport


Aan de overkant van de Noordzee speelt zich andermaal een politieke reallifesoap af. De soap is gesitueerd in 10 Downing Street en heet Partygate, omdat de episodes draaien om party’s –  of vermeende party’s, dat is the crux of the matter – die gehouden werden toen Engeland in lockdown was en feestjes uit den boze waren. Een hoge ambtenaar heeft de ins en outs inmiddels onderzocht, maar lopende het politieonderzoek – ook the Met, de Metropolitan Police, doet onderzoek – moet een deel van haar bevindingen voorlopig onder de pet blijven. Het eerste, uitgeklede rapport ontlokte nu al vileine reacties, ook bij sommige Conservatives. Oud-premier Theresa May klonk zelfs als een oppositieleider toen ze in het Lagerhuis haar opvolger en partijgenoot en right honourable friend Boris Johnson fileerde:

The Covid regulations imposed significant restrictions on the freedoms of members of the public. They had a right to expect their prime minister to have read the rules, to understand the meaning of the rules, and indeed those around him to have done so too, and to set an example in following those rules. What the Gray report does show is that Number 10 Downing Street was not observing the regulations they had imposed on members of the public. So either my right honourable friend had not read the rules or did not understand what they meant, and others around him, or they did not think the rules applied to Number 10.
Which was it?

De bewuste bijeenkomsten worden in de Engelse pers aangeduid als Downing Street parties, lockdown parties,¹ en als Christmas party en garden party.
Party is een neutraal woord, eenvoudig te vertalen met ‘feest’, zoals in children’s parties ‘kinderfeestjes’. Nederlandse kranten spreken in hun artikelen over Partygate vaak van borrels; ze hebben het bijvoorbeeld over lockdownborrels, een kerstborrel en een vrijdagmiddagborrel, een vrijmido. Dat borrel veronderstelt een informeel karakter en de consumptie van alcoholica. “Bring your own booze” stond in de uitnodigingsmail voor de bijeenkomst van 20 mei 2020, die de persoonlijk secretaris van de PM aan een honderdtal medewerkers had doen uitgaan: neem a.j.b. zelf je drank mee. Dat riekt naar een borrel. Johnson, die ook even acte de présence gaf, beweerde in het Lagerhuis dat hij niet op een social gathering dacht te zijn beland, maar op een work event (!), en ontkende ten stelligste dat hij vooraf was ingelicht over het karakter van de bijeenkomst. Dominic Cummings, Johnsons ontslagen aide, zijn voormalig politiek topadviseur en strategisch brein die er nu alles aan doet om zijn oude baas te wippen, is bereid om onder ede het tegendeel te verklaren, en verzekerde dat twee van Johnsons naaste medewerkers hetzelfde zullen doen.

De premier heeft met het politieonderzoek tijd gewonnen, maar het zal wel niet meer dan uitstel van executie zijn.
Borrel als bijeenkomst

• het uit gezelligheidsoverwegingen gezamenlijk nuttigen van drank laat in de middag: elke eerste woensdag van de maand hebben we een borrel
(Kramers Handwoordenboek Nederlands, 24e druk 1998)

• feestelijke gelegenheid waarop genodigden gezamenlijk met de persoon² die hen heeft uitgenodigd, borrelen³
(Van Dale, ed. 2015)

{vooral in Nederland} gezellige bijeenkomst laat in de middag met drank en hapjes: elke laatste donderdag van de maand hebben we een borrel
(Prisma Groot woordenboek Nederlands, 2018)

{metonymisch} gezellige samenkomst waar ook alcoholische dranken worden geschonken, meestal vergezeld van een hapje: na het werk is er vrijdagmiddag een borrel van de zaak
(WikiWoordenboek, 03-02-2022)

{NL} informele bijeenkomst waarbij men iets kan drinken: een borrel houden
(Van Dale onlinewoordenboek hedendaags Nederlands, 10-03-2022)


Borrel, een woord met exportwaarde.
Bitterbal erbij?
1 Het meervoud van Engels party is parties. Maar als Nederlands woord valt party onder de Nederlandse spellingregels; het meervoud van Nederlands party is daarom party’s.
2 “De persoon die hen heeft uitgenodigd” zal in de praktijk vaak een bedrijf of een instelling zijn.
3 Borrelen ‘borrels drinken, sterkedrank gebruiken (vóór het avondeten)’ (Van Dale). Tegenwoordig kun je ook probleemloos borrelen met wijn en bier.


Referenties
Patrick van IJzendoorn, ‘Operatie Red Boris Johnson van start: exit coronapas en zelfisolatie’, de Volkskrant, 19-01-2022.
  –  ‘Johnson kan (nog even) blijven’, de Volkskrant, 20-01-2022.
  –  ‘Politie onderzoekt feestjes op 10 Downing Street’, de Volkskrant, 26-01-2022.
  –  ‘Johnson struikelt bijna over borrels’, de Volkskrant, 01-02-2022.» Boris Johnson ‘gedolkt’.
» Ooit de knuffelbeer van de Britse natie.
» An all-day summit at Chequers.
» index


Geplaatst op 4 februari 2022, het laatst gewijzigd op 20 april 2022.

© de 5e Verdieping 2022