Middeleeuwse meuten


Eerder deze maand berichtte de Volkskrant dat John Cleese zijn optreden voor de Cambridge Union – de vermaarde debatingclub van de Universiteit van Cambridge – had afgezegd omdat een bekende kunsthistoricus en televisiemaker¹ na een voordracht voor diezelfde club op de zwarte lijst was gezet² vanwege een als aanstootgevend ervaren Hitlerimitatie. Cleese had zichzelf vervolgens ook maar op de zwarte lijst gezet², want he too had ooit, in een Monty Pythonsketch, Hitler nagedaan.
In het artikel werd gerefereerd aan Rowan ‘Captain Blackadder, Mr. Bean’ Atkinson , die begin dit jaar de cancelcultuur had vergeleken met “middeleeuwse meuten die mensen zoeken om te verbranden”. Hij had gezegd: “It’s important that we’re exposed to a wide spectrum of opinion, but what we have now is the digital equivalent of the medieval mob roaming the streets looking for someone to burn.”

Meute(n) is dus de vertaling van Engels mob ‘a large crowd of people, especially one that may become violent or cause trouble’ (Oxford Dictionary). Een mob is niet zomaar een menigte, maar een agressieve menigte. Opvallend genoeg wordt Nederlands meute daarentegen slechts zelden gelabeld als ‘negatief’, ongunstig. Een uitzondering vormen het oude Spectrumwoordenboek van professor Weijnen en Van Dale hedendaags Nederlands

Middeleeuwse meuten, agressief, intimiderend, zoals “de joelende meute” op de beruchte inspraakavond in Steenbergen, oktober 2015, die zich keerde tegen de vestiging van een azc en daarbij imbeciele spreekkoren aanhief.
1 Andrew Graham-Dixon.
2 Engels (to) blacklist ‘(iemands naam) op de zwarte lijst zetten’.
3 Spectrumwoordenboek (2e druk 1974) ‘troep jachthonden; neg troep’; Van Dale onlinewoordenboek hedendaags Nederlands (d.d. 10-03-2022), bet. 2{negatief} menigte’.


Referenties
Patrick van IJzendoorn, ‘John Cleese zet zichzelf maar vast op zwarte lijst na Hitler-rel op Cambridge-universiteit’, de Volkskrant, 12-11-2021.» De joelende meute.
» De meute op het Museumplein.
» Boris Johnson ‘gedolkt’.
» index


Geplaatst op 29 november 2021, het laatst gewijzigd op 12 maart 2022.

© de 5e Verdieping 2021-2022