Opmerkelijke samenstelling: beroepsslang


“But I have come, reluctantly, to the conclusion that Boris cannot provide the leadership or build the team for the task ahead” zei Michael Gove in 2016 over zijn strijdmakker Boris Johnson. Die telde zijn knopen en trok zich terug uit de leiderschapsverkiezing van de Conservative Party. Drie jaar later werd Johnson alsnog premier. Hij benoemde Gove tot Minister for the Cabinet Office. No hard feelings.

Premier Johnson ontpopt zich meer en meer als een brokkenpiloot tijdens de Blitz, die wankelend leiding geeft aan een land in crisis. Hij ligt niet alleen onder vuur van Keir Starmer, de nieuwe Labourleider, maar ook van een deel van zijn eigen partij. Afgelopen week kwam het friendly fire van Iain Duncan Smith, oud-partijleider van de Conservatives en ridder in de Orde van de Ongezouten Mening. Aanleiding was een leak in het kabinet. Johnson had op gezag van zijn medisch adviseurs, die vreesden dat er bij ongewijzigd beleid in de kerstmaand wel eens 4000 coronadoden per dag te betreuren zouden kunnen zijn, in klein comité – naast hijzelf waren Gove, Hancock en minister van financiën Rishi Sunak aanwezig – een tweede lockdown ter tafel gebracht, een maatregel die Johnson een maand eerder nog de nuclear option had genoemd. Bij een deel van de conservatieve Lagerhuisleden ligt een tweede lockdown om economische, sociale of ideologische redenen gevoelig, dus hij wilde er nog even over slapen. Maar die bedenktijd was hem niet vergund, want vrijdagavond al had een onverlaat de media ingeseind, zodat er zaterdag in allerijl een persconferentie moest worden belegd, die na drie keer uitstel ook nog eens rommelig verliep en waarbij het primaat bij de medisch adviseurs leek te liggen, niet bij de premier.

Duncan Smith dreigde het lek met hel en verdoemenis: “Whoever did it should be sacked, strang up to dry, come here to apologise, crawl out the door on hands and knees and beaten on the way out.” Hoofdverdachte is Matt Hancock, de minister van volksgezondheid die voor een nieuwe lockdown is. Maar vingers wezen ook naar Michael Gove. Het Algemeen Dagblad schrijft dat Gove in Westminster bekendstaat als een ‘beroepsslang’.

Beroepsslang is zo te zien een nieuw Nederlands woord. De betekenis is duidelijk: slang{metaforisch} sluw, verraderlijk persoon’, beroeps- als in beroepsintrigant en beroepsleugenaar, om aan te geven dat sluwigheden standaard in iemands trukendoos zitten. Gove wordt in het Verenigd Koninkrijk wel aangeduid als (a) snake in the grass ‘a treacherous or deceitful person’ (Oxford Dictionary).

Afgelopen woensdag stemde het Lagerhuis over de nieuwe lockdown. 34 conservatieve Lagerhuisleden stemden tegen, maar dankzij steun van Labour, dat al eerder een korte lockdown had gewild, kreeg het kabinetsvoorstel toch een ruime meerderheid. De volgende dag ging Engeland weer voor minstens een maand op slot, maar net als bij ons blijven de scholen nu wel open.
Referenties
Patrick van IJzendoorn, ‘Boris Johnson geeft verzet op tegen ‘nucleaire optie’: Engeland weer dicht’, de Volkskrant, 02-11-2020.
Geert Langendorff, ‘Politieke opstand rond Engelse lockdown: flinke tik voor Boris Johnson’, Algemeen Dagblad (online), 04-11-2020.» De nucleaire optie.
» Boris Johnson ‘gedolkt’.
» Do dooo, do doo – “right”.
» Onderhandelen als transitief werkwoord.
» index


Geplaatst op 6 november 2020.

© de 5e Verdieping 2020