Buma zelf wilde er heel lang niets van weten, maar draaide

Draaien ‘veranderen van standpunt’


Afgelopen zaterdag congresseerde het CDA in Amsterdam. Vooraf schreef de NRC dat een groot deel van de leden vindt dat de partij minder “conservatief-rechts” moet worden. Partijleider Sybrand Buma, als protagonist van de conservatieve koers, werd een lastig congres in het vooruitzicht gesteld, maar na afloop kon hij opgelucht ademhalen:

Het had het CDA-congres van de vluchtelingenkinderen kunnen worden […]. En van een partijleider in het nauw, Sybrand Buma. Steeds meer CDA-leden wilden dat het kinderpardon zou worden verruimd en waren van plan om dat te gaan afdwingen in een resolutie. Buma zelf wilde er heel lang niets van weten, maar draaide. En zo werd het een congres van vooral veel opluchting.

Hier is draaien een intransitief (onovergankelijk) werkwoord, met als betekenis ‘van mening, van standpunt veranderen’. Het lijkt neutraal te zijn gebruikt, niet per se negatief. Heel anders was dat tijdens het eerste lijsttrekkersdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2006. Jan Peter Balkenende contra Wouter Bos:

JP:  In de eerste plaats draait u met uw standpunt over het ontslagrecht en in de tweede plaats bent u niet eerlijk.
WB:  Maar wie draait hier nou? In het verkiezingsprogramma staat niks, in …
JP:  Nee, u bent niet eerlijk, mijnheer Bos.
WB:  … in de stemwijzer staat dat dat niet klopt …
JP:  U draait en u bent niet eerlijk.

Bos werd geframed als iemand die draait, een draaier, draaikont is, onstandvastig en onbetrouwbaar; en ook nog eens oneerlijk.

• Van Dale, draaikont, bet. 2: ‘iem. die steeds van mening verandert, syn. draaier’.

• Van Dale, draaier, bet. 4: ‘iem. die voortdurend van mening verandert’.

Het zou mooi zijn als draaier ‘iem. die voortdurend van mening verandert’ in het woordenboek correspondeert met een betekenis van het onovergankelijke draaien – dan ‘voortdurend van mening veranderen’ – maar dat is niet geval.

Dankzij Buma’s draai kon een resolutie over de verruiming van het kinderpardon achterwege blijven.
Wel ter tafel kwam de resolutie van de twaalf provinciale lijsttrekkers om te stoppen met het “drammen” over het klimaat. Zij echoden VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff, die de voorvechters van een ambitieus beleid, gericht op het realiseren van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs, ‘drammers’ had genoemd.
De resolutie werd door het congres aangenomen. Zoals het een rechts-conservatieve partij betaamt.


Onlangs vergeleek de Volkskrant het Nederlandse klimaatbeleid met dat van een aantal naburige landen: “Nederland scoort slecht als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen per persoon, belabberd als het gaat om de productie van hernieuwbare energie, en Nederland verbeterde zich op al die punten trager dan andere landen.”




Referenties
Gerard Reijn, ‘Elk (ei)land zijn eigen klimaatbeleid’, de Volkskrant, 07-02-2019.
Petra de Koning & Guus Valk, ‘Buma’s CDA voor bezorgde burgers, wie wil dat nog?’, NRC Handelsblad, 09-02-2019.
Petra de Koning, ‘Buma belooft leden: wij zijn ‘het midden’’, NRC Handelsblad, 11-02-2019.



» De metaforische mastodont.
» Het geitenpaadje van Mark Rutte.
» Engels (to) table amendments.
» index


Geplaatst op 15 februari 2019, gewijzigd op 20 februari 2019.

© de 5e Verdieping 2019