Het geitenpaadje van Mark Rutte


Geitenpad{vaak verkleinvorm} smal, voor mensen slecht begaanbaar pad waarover geiten gewoon zijn te lopen’ aldus Van Dale, maar voor premier Rutte zoiets als ‘uitweg uit een impasse, oplossing voor een moeilijke situatie’.¹ Vorige week, tijdens een overleg met de andere 27 regeringsleiders van de Europese Unie, vond hij het langverbeide geitenpaadje: zijn collega’s gingen akkoord met een aanvullende verklaring bij het associatieverdrag met Oekraïne, die het Nederlandse parlement alsnog over de streep moet trekken. De Tweede Kamer zal het aangevulde verdrag wel ratificeren, maar de vraag is wat de Eerste Kamer gaat doen, want daar hebben VVD, PvdA en D66 geen meerderheid. Een opsteker was dat het GroenLinkscongres afgelopen zaterdag een motie aannam waarin de beide GroenLinksfracties werd opgeroepen om toch voor ratificatie van het aangevulde Oekraïneverdrag te stemmen, zodat voor een meerderheid in de Senaat nu nog maar een paar stemmen nodig zijn. De ogen zijn gericht op de senatoren van het CDA. Hun partijgenoten in de Tweede Kamer blijven tégen – merkwaardig, omdat het CDA eigenlijk voorstander is van het Oekraïneverdrag en principieel tegenstander van het referendum als politiek instrument – maar hopelijk leggen de Eerste Kamerleden meer moed, beleid en trouw aan de dag en kiezen zij voor ‘de smalle weg’.
1 Inmiddels is de figuurlijke betekenis ook doorgedrongen tot de e-Van Dale, gedefinieerd als ‘{figuurlijk} onofficiële, geïmproviseerde manier om iets tot stand te brengen of te bereiken’.


Referenties
Stéphane Alonso & Mark Kranenburg, ‘Gunt Brussel Rutte uitweg om referendum te omzeilen?’, NRC Handelsblad, 15-12-2016.
  –   ‘Brussel overtuigd, nu Kamers nog’, NRC Handelsblad, 16-12-2016.
Philip de Witt Wijnen, ‘Ruttes Oekraïne-oplossing dichterbij dankzij GroenLinks’, NRC Handelsblad, 19-12-2016.
Thijs Niemantsverdriet, ‘Baudet wil alsnog Ruttes ‘geitenpaadje’ voor het Oekraïne-verdrag afsnijden – bij de rechter’, NRC Handelsblad, 13-01-2017.» “En laat ik het dan maar misschien meer als minister-president zeggen…”
» De nucleaire optie.
» Over de spelling christendemocraat.
» index


Geplaatst op 20 december 2016, gewijzigd op 15 december 2020.

© de 5e Verdieping 2016-2020