Waar komt het woord bikini vandaan?


In 1946 werd op een modeshow in Parijs voor het eerst een bikini geshowd. De ontwerper had er een exotische naam voor bedacht: bikini. Nou ja, bedacht: de naam ‘Bikini’ bestond al, want zo heet een atol in de Stille Zuidzee, dat toen juist in het nieuws was omdat de Amerikanen bij dat eiland een atoombom hadden getest. Binnen een paar jaar dook het woord bikini ook bij ons op.¹ De bikini schijnt een boost te hebben gekregen door de film Manina, la fille sans voiles uit 1952, starring Brigitte Bardot, in bikini. Amerikaanse titel: Manina, the Girl in the Bikini.

De naam ‘bikini’ zal niet toevallig zijn gekozen, want bi- kan ook ‘twee’ betekenen, zoals in het woord bigamie. En een bikini is een badpak dat uit twee delen bestaat: een slipje en een topje. Bikini is dus eigenlijk een woordgrapje.
Voortbordurend op bikini kwamen er later 1-delige, 3-delige en heel ‘blote’ badpakken op de markt, met de namen monokini, trikini en minikini. Dit lijken samenstellingen met het woord *kini, maar dat bestaat helemaal niet.




1 Citaten uit oude kranten:

[Kop: Terentius en de „bikini-shorts”]
Wist u dat aan de Cap d’Antibes „bikini-shorts” gedragen worden, zo geheten omdat echtgenoten nog wel eens willlen exploderen van woede bij het zien er van?
(04-09-1948, De locomotief; Samarangsch handels- en advertentie-blad)

Een enkele Parijse midinette, die nu eens heel erg a la page wilde wezen; had de twee minimale lapjes, die hier [aan de Zuid-Franse kust] als badpak fungeren – men noemt ze algemeen „bikini’s” – thuis een zwart sopje gegeven omdat Jacques Fath had verordineerd dat die kleur dit jaar aan de stranden zou domineren.
(05-09-1949, De Gooi- en Eemlander)



» Hoe schrijf je het verkleinwoord van bikini?
» Tommy Wieringa over de boerkini.
» Wat is er grappig aan het woord hamburger?
» index

» Etymologiebank: het lemma bikini.


Geplaatst op 7 juli 2010, het laatst gewijzigd op 30 augustus 2016.

© de 5e Verdieping 2010-2016