staatsgeheimen op het nachtkastje
Topgeheime documenten in Mar-a-Lago
prep for the worst
Vorige week deed de FBI, de federale veiligheidsdienst van de VS, een inval in Mar-a-Lago, het landhuis annex golfresort van Donald Trump in Palm Beach, Florida, wegens mogelijke overtreding van de Spionagewet (Espionage Act). De heer des huizes was op dat moment afwezig. Vanuit New York bestempelde hij de huiszoeking, die was gemachtigd door een rechtelijk huiszoekingsbevel (search warrant) en gesanctioneerd door de minister van justitie, als een politiek gemotiveerde inval (raid).
De agenten kwamen naar buiten met dozen vol documenten, waaronder als top secret geclassificeerd materiaal, dat vanwege de staatsveiligheid binnen de muren van streng beveiligde overheidsgebouwen had moeten blijven.
“Topgeheime documenten”, schreven een aantal Nederlandse kranten.
Prisma Groot woordenboek Nederlands kent topgeheim niet, maar de Dikke Van Dale wel: strikt geheim, vertaling van Engels top secret.
(Woordenlijst.org geeft (het) topgeheim alleen als zelfstandig naamwoord. Dát kent Van Dale weer niet.)
De woordenboeken en het Groene Boekje geven wel top secret (adj.) zeer geheim (DVD, PGwN).
Engels top secret that must be kept completely secret, especially from other governments (Oxford Dictionary).
Een alternatief is ultrageheim.
Trump koos zoals altijd voor de aanval en sloeg wild om zich heen: men wist best dat er documenten lagen, die topgeheime documenten waren inmidddels al gedeclassificeerd, zijn advocaten hadden altijd volledig meegewerkt met de autoriteiten, enz. Hij beweerde zelfs dat de FBI er zelf documenten had neergelegd! De huiszoeking zou onderdeel zijn van een heksenjacht (witch-hunt) van radicaal-linkse Democraten, bedoeld om hem in diskrediet te brengen.
Ondertussen ontvouwt zich in de VS een naargeestig scenario. Geheelonthouder, niet-roker en golfer Trump (76, gevoelsleeftijd 56?) maakt zich op voor de presidentsverkiezingen van 2024. Ook nu duidelijk is geworden dat hij bij de Capitoolbestorming van 6 januari 2021 een actieve rol heeft gespeeld, staat een ruime meerderheid van het republikeinse electoraat nog vierkant achter hem.¹ Dankzij zijn militante aanhang weet hij zijn greep op de partij verder te verstevigen. Kritische partijprominenten worden geïntimideerd en kaltgesteld.² “De Republikeinse Partij is een politieke cult geworden met een welhaast religieuze verering van Trump”, schrijft Heleen Mees. “Het land dreigt af te stevenen op politiek geweld op een schaal die we sinds de Amerikaanse Burgeroorlog niet meer hebben gezien.”³
1 de Volkskrant, 23-07-2022.
2 Partijprominent Liz Cheney, een uitgesproken tegenstander van Trump (Crazy Liz Cheney in het trumpiaanse idioom), is bij de republikeinse voorverkiezing (primary) van augustus 2022 in haar thuisstaat Wyoming weggestemd ten gunste van de Trumpgezinde kandidaat.
3 de Volkskrant, 13-08-2022.Referenties
Bert Lanting, Met elke hoorzitting loopt Tump meer averij op, ook in eigen partij, de Volkskrant, 23-07-2022.
Heleen Mees, Het is nu of nooit voor de Amerikaanse rechtsstaat, de Volkskrant, 13-08-2022.
Maral Noshad Sharifi, Democraten reageren vol afschuw op vondst geheime documenten in woning van Donald Trump, de Volkskrant, 15-08-2022.
Trump-criticus Liz Cheney sneuvelt in voorverkiezingen in Wyoming, NOS Nieuws, 17-08-2022.
» Donald de clown.
» Donald de mafklapper.
» Donald de zilverrug.
» Kermisgast bij Maarten van Rossem.
» Hope for the best, prep for the worst.
» index
Geplaatst op 15 augustus 2022, gewijzigd op 17 augustus 2022.
© de 5e Verdieping 2022