Voor als de pleuris uitbreekt

Hope for the best, prep for the worst


In februari 2017 schreef ik over het werkwoord preppen. In het Algemeen Dagblad had een artikel gestaan waarin werd gemeld dat de Amerikaanse elite aan het ‘preppen’ was geslagen, om zich voor te bereiden op een staat van anarchie. Een paar jaar later (oktober 2019) verscheen preppen in de elektronische Dikke Van Dale, gedefinieerd als ‘zich voorbereiden op alle mogelijke rampen door voorraden in te slaan e.d.’.²
Al anderhalf jaar eerder (april 2018) had het van preppen afgeleide zelfstandig naamwoord prepper het woordenboek bereikt, met als definitie ‘iem. die zich actief voorbereidt op alle mogelijke rampen, door voorraden in te slaan, overlevingstechnieken te leren, enz.’. Volgens Van Dale is prepper afgeleid van Engels to prepare, preparation. Je kunt ook zeggen dat prepper een (Amerikaans-)Engels leenwoord is, en dat Engels prepper is afgeleid van (to) prep, een informele verkorting van (to) prepare.

Prepper{mainly North American} a person who believes a catastrophic disaster or emergency is likely to occur in the future and makes active preparations for it, typically by stockpiling food, ammunition, and other supplies’ (Oxford Dictionary).
In de Verenigde Staten heeft de corona-uitbraak geleid tot een run op de wapenwinkels. Amerikanen bereiden zich voor op apocalyptische tijden, als de hel is losgebroken en plunderaars en relschoppers het land onveilig maken.³ Ook Nederlandse preppers maken zich zorgen. “In barre tijden gaan mensen over lijken” zegt prepper Maurice in de NRC. Prepper Lettie (evenementenplanner) heeft alvast een bijl bij de deur gezet en prepper Kaya (verzekeringsadviseur) heeft staaldraad achter haar raam gespannen en pallets op het balkon gezet om haar woning in tijden van nood te kunnen barricaderen.
1 NRC Handelsblad, 20-03-2020.
2 Zusterwoorden zijn o.a. hamsteren en survivallen.
3 de Volkskrant, 20-03-2020.


Referenties
Michael Persson , ‘Wij hamsteren wc-papier, zij slaan kogels in’, de Volkskrant, 20-03-2020.
Anna Herter & Martine Kamsma, ‘Gemoedsrust in blik: houdbaar tot 2045’, NRC Handelsblad, 20-03-2020.» Preppen ‘zich voorbereiden’.
» index


Geplaatst op 2 april 2020, het laatst gewijzigd op 13 mei 2020.

© de 5e Verdieping 2020