Angela Merkel akkert door


Bijna een half jaar na de Bondsdagverkiezingen heeft Duitsland weer een nieuw kabinet en is Angela Merkel begonnen aan haar vierde termijn als bondskanselier. Opnieuw geeft zij leiding aan de ‘grote coalitie’ van christendemocraten en sociaaldemocraten, van CDU/CSU en SDP. Merkel IV ziet zich geplaatst voor een reeks problemen, zoals de hervorming van de EU, de dreigende handelsoorlog met de VS en het kernwapenprogramma van Poetin.

Wat bij al die nieuwe problemen gelijk blijft, is de vrouw aan de top. Onverstoorbaar, op de haar kenmerkende onderkoelde manier, blijft ze doorakkeren. In het besef […] dat Duitsland en Europa onder meer door technologische ontwikkelingen voor veranderingen staan die even ingrijpend zijn als de overgang was van een agrarische naar een industriële samenleving.
(13-03-2018, NRC)

Doorakkeren heeft in de Dikke Van Dale één betekenis: ‘uitvoerig bespreken’ (synoniem doorexerceren), iets met iem. doorakkeren.

– Vergelijkbaar is doorakkerengrondig doornemen’ (synoniemen doorploegen, doorspitten). Dat kun je ook in je eentje doen.

– In het bovenstaande citaat betekent doorakkeren zoiets als ‘stug doorgaan’. Niet opgeven, maar onverstoorbaar voortploegen.¹

Doorakkeren is een voorbeeld van een woord dat nogal obscuur is, (nog) niet is uitgekristalliseerd en waaraan daardoor verschillende betekenissen kunnen worden toegekend.
1 Vgl. Engels plough on ‘continue steadily despite difficulties or warnings to stop’ (Oxford Dictionary), May ploughs on but referendum may soon be her least bad option.


Referenties
Juurd Eijsvoogel, ‘Alweer Merkel. Maar nu is alles anders’, NRC Handelsblad, 13-03-2018.» Doorakkeren ‘grondig doornemen’.
» De Duitse GroKo ‘grote coalitie’.
» index


Geplaatst op 15 maart 2018, het laatst gewijzigd op 1 maart 2019.

© de 5e Verdieping 2018-2019