Doorakkeren, behapbaar & boerenklompen


Gisteren berichtte de Volkskrant over de zaak-Van Rey: de strafzaak tegen oud-VVD-wethouder (en oud-senator) Jos van Rey, alias ‘de onderkoning van Roermond’, en een bevriende Roermondse projectontwikkelaar. Van Rey bezocht op kosten van zijn vriend vastgoedbeurzen en voetbalwedstrijden in het buitenland en logeerde in diens vakantiehuis in Saint-Tropez.
Citaat:

Het tweetal wordt maandagmiddag eindelijk aan de tand gevoeld over het zwaarste verwijt in de zaak-Van Rey: liet de vastgoedwethouder zich omkopen door zijn vriend de projectontwikkelaar?
  Van tevoren waarschuwt rechtbankvoorzitter Jacco Janssen dat voor passieve corruptie geen concreet bewijs behoeft te worden geleverd van een tegenprestatie: ‘Een ambtenaar kan op zijn boerenklompen aanvoelen dat giften niet worden gedaan omdat-ie zo’n leuke vent is, maar dat er ook iets wordt verwacht.’
  Hij wil daarom niet in detail ingaan op alle bouwprojecten in de stad waarbij Van P. wel of geen voordeel zou hebben genoten. ‘We hebben al die projecten doorgeakkerd’, aldus Janssen. Maar om het ‘behapbaar’ te maken, wil hij die niet allemaal gaan bespreken tijdens de zitting.

Boerenklompen, doorgeakkerd, behapbaar – informele woorden. De sfeer in de Rotterdamse rechtbank leek zo slecht nog niet.

Doorakkeren ‘grondig doornemen’, synoniemen doorploegen, doorspitten, is een onalledaags woord, dat uit de jaren zeventig lijkt te stammen:

Volgens hem moeten wij minister Lubbers nog maar een tijdje laten „doorakkeren” met de oliemaatschappijen.
(23-02-1974, Leeuwarder courant/Nieuwsblad v.h.Noorden)

[…] de heer Krastman heeft al zijn agenda’s van 1945 tot en met 1975 doorgeakkerd […]
(08-11-1975, Het Vrije Volk)

Delpher produceert voor behapbaar deze vroege attestaties:

Je krijgt dan een wolk informatie, die perceptief niet te behappen is. Bewegwijzering moet behapbaar zijn.
(21-04-1979, NRC)

Wie 31 miljard over deze selecte club contribuabelen wil uitspreiden, komt op een heffing die nog maar voor twee leden van onze natie behapbaar is en reken maar dat die twee hun biezen hebben gepakt vóór de nieuwe wetgeving rond is.
(25-09-1982, NRC)

(Iets) op zijn boerenklompen aanvoelen.
Gangbaar is: (iets) op/met zijn klompen (kunnen) aanvoelen.
Boerenklompen onder invloed van (daar kan ik met mijn) boerenverstand (niet bij)?
Referenties
Peter de Graaf, ‘Allemaal ‘van vriend tot vriend’, de Volkskrant, 12-04-2016.» Angela Merkel blijft doorakkeren.
» index


Geplaatst op 13 april 2016.

© de 5e Verdieping 2016