De Duitse GroKo ‘grote coalitie’


De Duitse Bondsdagverkiezingen van 24 september verliepen desastreus voor de sociaaldemocratische SDP, die samen met de CDU/CSU Merkel III gevormd had. De SPD koos ervoor om de wonden te likken, begrijpelijk, en bedankte voor de formatiebesprekingen; andere partijen waren nu aan zet. Maar toen de beoogde Jamaika-Koalition van CDU/CSU, FDP en Bündnis 90/Die Grünen – naar de kleuren van de Jamaicaanse vlag: zwart (christendemocraten), geel (liberalen) en groen (groenen) – was afgesprongen, belandde de bal alsnog bij de SPD, want Duitsers houden van stabiliteit en daarbij past geen minderheidsregering. Inzet was een hernieuwde zwart-rode coalitie, de GroKo ‘Große Koalition’ van de traditionele volkspartijen. En zie, na lang onderhandelen lag er een conceptregeerakkoord.

“De oudste sociaal-democratie in Europa reageerde zoals ze sinds 1891 altijd heeft gedaan: bij twijfel kiest de SPD voor de macht”, schreef de correspondent van de Volkskrant. Dat riekt naar partijbonzen die verkleefd zijn met het pluche. Je kunt het ook zo bekijken: “Die viel beschworene Basis der SPD hat sich für die staatspolitische Verantwortung entschieden, so wie es die älteste Partei Deutschlands eigentlich seit jeher gehalten hat. Die SPD-Mitglieder haben entschieden nach dem Motto: Erst das Land, dann die Partei.” Aldus politiek journalist Daniel Friedrich Sturm in Die Welt. De SPD heeft het conceptregeerakkoord ter goedkeuring voorgelegd aan de 463.732 (!) leden, 78% (!) bracht zijn stem uit, twee derde (!) stemde voor regeringsdeelname. Partijdemocratie.

Op 14 maart zal Merkel IV aantreden en kan de as Berlijn-Parijs gaan draaien, de motor die vaart moet maken met de hervorming van de Europese Unie en de eurozone.
In 2013 is GroKo door het Gesellschaft für deutsche Sprache gekozen tot woord van het jaar.
Referenties
Sterre Lindhout, ‘Opluchting voor Merkel: SPD-leden keuren regeringscoalitie met CDU goed’, de Volkskrant, 04-03-2018.
Daniel Friedrich Sturm, ‘Eine Entscheidung für die staatspolitische Verantwortung’, Die Welt, 04-03-2018.
Juurd Eijsvoogel, ‘Iedereen is opgelucht, niemand is enthousiast’, NRC Handelsblad, 04-03-2018.» Briljante Oost-Duitse op jezussandalen.
» Angela Merkel blijft doorakkeren.
» index


Geplaatst op 8 maart 2018, het laatst gewijzigd op 20 maart 2018.

© 5e Verdieping 2018