Spookleerlingen in Brabant en Limburg


Een spookbaan is een ‘fictieve baan’. De vrouw van de Franse politicus François Fillon had zo’n spookbaan: zij stond bij haar man op de loonlijst, incasseerde veel geld, maar verrichtte geen werkzaamheden.
Afgelopen vrijdag stond het woord spookleerling in de krant. Aanleiding was deze quote van politiebaas Erik Akerboom: „Er gaan nu kinderen niet naar school omdat ze hennep moeten knippen”. Zijn uitspraak werd gefactcheckt in de NRC. Daartoe belde men o.a. met het Bernardinuscollege in Heerlen.

De rector zegt „helemaal nog nooit” te hebben gehoord dat leerlingen spijbelen om wiet te plukken. „Dat zouden dan een soort spookleerlingen moeten zijn die langdurig absent zijn en die hebben we niet” […].

De voorzitter van de vereniging van leerplichtambtenaren herkent het verschijnsel wél:

„Het werken van leerlingen in de wiethandel komt vaker voor.” Gemeentelijke leerplichtambtenaren die op bezoek gaan bij veelvuldig spijbelende leerlingen „prikken nogal eens door smoesjes heen” en dan blijkt de ware reden voor schoolverzuim: het knippen van hennepplanten. […].”

Vergelijk Van Dale, onder spook, bet. 1: “ook als eerste lid in samenstellingen als de volgende, waarin het tweede lid een persoon of zaak noemt, ter aanduiding dat deze niet bestaat: spookbewoner, spookboeking, spookburger, spookfirma, spookleerling, spooklid, spookpassagier, spookstudent.

Een spookleerling ‘veelvuldig spijbelende leerling’ is echter geen fictieve leerling. Hier heeft spook- niet het betekenisaspect ‘fictief’, maar ‘no-show’; een spookleerling is een leerling die wel bestaat, maar als het ware onzichtbaar is.
Spookstudent en no-showstudent zijn synoniemen.


Referenties
Marcel Haenen, ‘‘Kinderen gaan niet naar school omdat ze hennep moeten knippen’’, NRC Handelsblad, 17-02-2017.




» De spookbaan van Penelope Fillon.
» Spookhandtekeningen onder een petitie.
» Criminelen in luxe spookwoningen.
» index


Geplaatst op 20 februari 2017, gewijzigd op 22 februari 2018.

© de 5e Verdieping 2017-2018