opmerkelijke samenstelling

Herenhuispak ‘huispak voor een man’

Maarten scharrelde in een zwart herenhuispak door zijn studeerkamer


Een huispak is een ‘comfortabel vrijetijdspak van veelal zachte, soepele stof dat men alleen thuis draagt’. Het woord staat al sinds 2011 in de Dikke Van Dale, maar velen zullen het pas hebben leren kennen toen de supermarktketen Jumbo in de aanloop naar het WK voetbal van 2014 een huispak voor Oranjefans lanceerde, ontworpen door de Brabantse stilist Roy Donders. Diens ‘juichpak’ werd een doorslaand succes.

Het juichpak van Jumbo was een uniseks pak.
Concurrent Albert Heijn had laatst aparte huispakken voor vrouwen en voor mannen in de bonus: een dameshuispak en een herenhuispak. Omdat huispak geen courant woord is, in tegenstelling tot herenhuis, ben je misschien geneigd om herenhuispak op het eerste gezicht te scheiden in herenhuis + pak. Correct gescheiden, in heren + huispak, vloekt het woord een beetje, want een heer, en zeker een emeritus, verwacht je niet zo snel in zulke hypercasual kleding. Uitzonderingen daargelaten.
In week 21 (2017) was dames- of herenfietskleding in de bonus. De samentrekking maakt duidelijk dat het om samenstellingen gaat met fietskleding, maar herenfietskleding, geïsoleerd, zou je ook even kunnen lezen als herenfiets + kleding.» Wat betekent heren- in herenhuis?
» Opmerkelijke samenstelling: koebelactiviste.
» Opmerkelijke samenstelling: refofitness.
» index


Geplaatst op 28 december 2016, gewijzigd op 31 mei 2017.

© de 5e Verdieping