De slokop Peter Sagan


Zee-ezel 1300 gaat over ‘veelvraat’ André Greipel, de Duitse sprinter die in de Tour de France van 2015 vier ritzeges boekte. Eigenlijk is een veelvraat ‘iemand die zeer veel eet’, synoniemen o.a. gulzigaard, schrokop en slokop.

De regerend wereldkampioen Peter Sagan schreef twee van de zeven etappes van de Eneco Tour 2016 op zijn naam. Hij was favoriet voor de eindzege, maar eindigde als derde, op 1 minuut van winnaar Niki Terpstra. “En dat deed de Slowaakse slokop toch een beetje pijn”, aldus het Algemeen Dagblad. Een slokop in figuurlijke zin: een strijdlustige, gretige, ‘gulzige’ renner die altijd gaat voor de overwinning.

Slokop is een onalledaags woord en het zou me niet verbazen als veel leerlingen bij slokop denken aan een slok, aan drinken, en het woord verklaren als ‘iemand met een slok op’. Maar slokop hoort bij opslokken ‘gulzig opeten’. Ook gebruikt in figuurlijke zin: een groot bedrijf slokt een kleiner op (Verschueren).

Op 24 september 2017 werd Sagan in Bergen, Noorwegen, voor het derde achtereenvolgende jaar wereldkampioen op de weg. “Raakt zijn honger naar meer zeges überhaupt ooit gestild?” vroeg het AD zich af.» De veelvraat André Greipel.
» De geweldenaar Gérard Depardieu.
» index


Geplaatst op 27 september 2016, gewijzigd op 25 september 2017.

© de 5e Verdieping 2016-2017