Exit keuzeheer Felix


In een interview met Vrij Nederland zette Felix Rottenberg partijleider Diederik Samsom neer als de ‘bedrijfsleider’ van Rutte II en in het tv-programma College Tour noemde hij Jeroen Dijsselbloem een ‘Brusselse supertechnocraat’. Pikante uitspraken voor de voorzitter van de commissie die de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen selecteert. Té pikant, was de overheersende mening. Felix hield de eer aan zichzelf.

“Felix Rottenberg vertrekt als keuzeheer van de nieuwe PvdA-lijst”, luidde de beginzin in de Volkskrant. Het woord keuzeheer kende ik alleen als met name Belgisch-Nederlands synoniem van bondscoach (Marc Wilmots is de keuzeheer van de Rode Duivels), maar in de Volkskrant wordt het gebruikt voor Felix Rottenberg in diens functie van voorzitter van de selectiecommissie. Een mooie woordkeus.

De val van Rottenberg wordt uitgelegd als het verlies van partijvoorzitter Hans Spekman, die de PvdA een linksere koers wil laten varen. De volgende dag koos de Britse zusterpartij uitgerekend de 66-jarige Jeremy Corbyn tot partijleider. Een ruk naar links voor Labour, want Corbyn wil de spoorwegen, posterijen en nutsbedrijven hernationaliseren, de vennootschapsbelasting verhogen en nulurencontracten afschaffen. “Hij is geen sociaal-democraat, maar noemt zichzelf een socialistisch democraat”, aldus de NRC. Zoiets als een kruising tussen een SP’er en een klaveriaanse GroenLinkser.Zee-ezel 1157: Boris Johnson en de horden in Calais.
Zee-ezel 1323: socialistisch democraten en democratisch socialisten.


Geplaatst op 16 september 2015.

© Zee-ezel 2015