Politieke botanie: socialistenkruid


roze winterpostelein (foto: Wikipedia)

‘socialistenkruid’ 
foto: Wikipedia 

Igor Cornelissen in Een boer achter een raam:

Het ‘socialistenkruid’ was in augustus toen de mannen kwamen natuurlijk al lang uitgebloeid. Ook die plant, officieel roze winterpostelein (claytonia sibirica), moet hier halverwege de vorige eeuw met pootgoed mee naartoe zijn vervoerd, want hij komt volgens mijn plantenboeken uit Noordoost-Azië of Noordwest-Amerika. Van Noorden wist dat natuurliefhebbers het plantje toen het zich hier flink uitgezaaid had, meebrachten voor de socialistische onderwijzer Henk van Laar die in het hele land voordrachten hield over de natuur. Van Laar was de stichter van de Heimanshof op de Paasheuvel. Het socialistenkruid handhaaft zich op donkere plekken en zure grond waar niets anders wil bloeien. Op de Veluwe kreeg het zijn speciale naam die bij mijn weten nog in geen enkel handboek is doorgedrongen.

Of het te danken is aan Igor Cornelissen durf ik niet te zeggen, maar inmiddels is de naam ‘socialistenkruid’ doorgedrongen tot de Verspreidingsatlas Planten van FLORON, de Nederlandse floristenclub:

Er wordt wel verondersteld dat de landelijke verspreiding zich halverwege de 20e eeuw heeft voltrokken vanuit de Paasheuvel bij Vierhouten vanwaar deelnemers aan AJC-kampen het ‘socialistenkruid’ meenamen naar huis en zo voor een landelijke verspreiding zorgden. Het zal echter niet de enige reden zijn voor de fors toegenomen verspreiding.

Volgens deze bron is roze winterpostelein (Claytonia sibirica) een exoot uit westelijk Noord-Amerika die in Nederland vooral groeit in tuinen en in parken. Ik ken het, heel klassiek, in de eerste plaats uit Vierhouten, van vochtige bosranden.


Referenties
Igor Cornelissen, Een boer achter een raam, 2011.
Egbert de Boer, Roze winterpostelein, in FLORON Verspreidingsatlas Planten, 2014.» De etymologie van dotterbloem.
» De etymologie van guichelheil.
» De etymologie van hoefblad.
» De etymologie van pijlkruid.
» De etymologie van speenkruid.
» index

» FLORON Verspreidingsatlas Planten: roze winterpostelein.


Geplaatst op 18 oktober 2014.

© de 5e Verdieping 2014