Vermaak in tijden voor Facebook

Uitje naar het galgenveld


galgenveld

het galgenveld aan de Volewijk 
tekening van Reinier Vinkeles (1790) 

Aafje Gijsen was een welgestelde 18e-eeuwse jongedame uit Zaandam. Drie jaar lang hield ze een dagboek bij. Op woensdag 6 april 1774 – ze was toen 21 – ging ze met een groepje Zaanse jongeren, onder wie haar twee jongere broers, een kijkje nemen op het galgenveld van Amsterdam. Dat lag aan de Volewijk, op de noordoever van het IJ, tegenover het huidige Amsterdam CS. De lijken van dieven en moordenaars die op de Dam waren terechtgesteld, werden daar als afschrikwekkend voorbeeld tentoongesteld.

In den agter middag ginge wy, namentlyk Tryntje Bynema, Grietje nigt Ouwejan, Aagtje nigt & Willem neef Middelhooven, ik, myn broeders en de commandeur met de sloep na ’t Galgeveld, enkel uyt nieuwsgierigheyd, dewyl wij ’er nooyt meer geweest waaren om die menschen eens te zien, die de voorleeden zoomer geregt waaren. 6 daar van hinge aan de galg, waar onder 3 broeders uyt Oostvriesland, en de kappetyn zat op een rad. Daar zat ’er nog een op een rad en daar hinge nog twee aan de galg, dog die hadde daar veel langer geweest. ’t Was een akeliege vertooning want zij waaren zo zwart en uyt gedroogt door de lugt, dat het ’eer houten beelden dan menschen geleeken.

 

 

Referenties
Het dagverhaal van Aafje Gijsen, 1773-1775, toegelicht en van aantekeningen voorzien door J.W. van Sante.» Met de wagen langs Gooise boekweitvelden.
» Romantiek in de 18e eeuw.
» index


Geplaatst op 10 februari 2014, gewijzigd op 4 juli 2014.

© de 5e Verdieping 2014