Wat betekent de naam Ossenkolk?


Ossenkolk, Vierhouten, gem. Nunspeet (foto: Frode Nagel)

Ossenkolk 
foto: Frode Nagel 

Natuurijsbaan
Bij het Veluwse dorpje Vierhouten ligt de Ossenkolk. Als er ijs ligt gaan de Vierhouters er schaatsen. Midden in het ven ligt een eilandje, zodat je een mooi, luw 100-meterbaantje hebt.

Dieselstier
In de omgeving van Vierhouten heet een ven veen of kolk.¹ Het eerste woorddeel van de waternaam Ossenkolk is natuurlijk os ‘gecastreerde stier’. Vroeger werden ossen vaak voor de ploeg gespannen, want ze waren sterk en niet weerspannig. Gingen de Vierhouter boeren dan naar de Ossenkolk om er hun ossen te verzorgen? Zou goed kunnen. Maar er is een andere mogelijkheid.

Tankstation Ossenkolk?
Zowel ten noordoosten van Vierhouten (richting Zwolle) als enkele kilometers ten zuidwesten van Vierhouten (richting Putten) loopt de Oude Zwolseweg. Het is een eeuwenoude karweg die de IJsselstreek verbond met Amersfoort en Utrecht. Deze voorloper van de Zuiderzeestraatweg en de A28 liep langs Vierhouten. Zouden de voerlieden van de ossenwagens de Ossenkolk hebben gebruikt als drenkplaats voor hun trekdieren en verklaart dit misschien de naam Ossenkolk?


1 Tussen Vierhouten en Nunspeet ligt een heideven dat de Was(ch)kolk heet.» Het toponiem Bommelskuil.
» Het toponiem Schapendrift.
» Het toponiem Sprengenbos.
» Het toponiem Egelmeer.
» Het toponiem Doornspijk.
» Het toponiem Putten.
» index


Geplaatst op 24 september 2013, gewijzigd op 22 maart 2014.

© de 5e Verdieping 2013-2014