Wat betekent de plaatsnaam Renswoude?


Renswoude is een dorp in de provincie Utrecht. Het ligt in de Gelderse Vallei, de streek tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.

In een schenkingsoorkonde uit 855 wordt een opsomming gegeven van schenkingen van een zekere Folkerus aan de abdij van Werden (bij Essen, in Duitsland). Een van de schenkingen is het recht om 30 varkens hun voedsel te laten zoeken in silva Hrenhem ‘in het bos van Rhenen’.¹ Vijf eeuwen later, omstreeks 1350, blijkt ter plaatse van dit Rhenense bos een nederzetting te zijn ontstaan: Rynswoude ‘Rhenense woud’. Volgens Wikipedia bestond Renswoude aanvankelijk uit een versterkt huis met wat boerderijen.

Renswoude is dus van oorsprong een bosnaam. Vroeger werd met een woud speciaal een moerasbos aangeduid. Het naamdeel -woude past goed bij de ligging van Renswoude in de Gelderse Vallei, want dat is een oud veengebied, getuige plaatsnamen als Ederveen en Veenendaal.
1 In silva Hrenhem pastus porcorum XXX. De lezing ‘in het bos bij Rhenen’ ligt minder voor de hand, want Rhenen ligt zo’n 15 kilometer verderop. Rhenen is veel ouder dan Renswoude; het bestond al in de vroege middeleeuwen. In de bovengenoemde oorkonde wordt het genoemd als villa Hreni ‘het dorp Rhenen’. Op de Donderberg bij Rhenen is een groot Frankisch grafveld opgegraven, dat van de 4e tot en met de 8e eeuw in gebruik is geweest.


Referenties
Wikipedia, lemma Renswoude.
G. van Berkel & K. Samplonius, Nederlandse plaatsnamen verklaard, 2018, lemma’s Renswoude en Rhenen.» De plaatsnaam Nibbixwoud.
» index


Geplaatst op 19 april 2013, gewijzigd op 21 april 2013.

© de 5e Verdieping 2013