Opblaasflamingo’s en opblaaskrokodillen


‘Er is niet veel poespas’, vertelt ze gezeten voor haar caravan temidden van kinderen, hondjes en een opblaaskrokodil.
(de Volkskrant, 01-08-2022)

Luchtbedjes, strandballen en opblaasflamingo’s: allemaal attributen die tijdens de warme zomerdagen gebruikt worden op stranden, in zwembaden of de tuin.
(NOS Nieuws, 03-08-2022)


De flamingo is een vogel, de krokodil een reptiel. De vroegste vogels zijn voortgekomen uit de reptielen. De fossiele ‘oervogel’ Archaeopteryx vormt de link: het was een vliegende, gevederde dinosaurus. Vogels zijn dus verre verwanten van de krokodilachtigen. Zou je niet zo snel zeggen. Veel duidelijker is de verwantschap tussen de opblaasflamingo en de opblaaskrokodil. Dat zijn ongewervelde speelgoeddieren uit de familie van de opblaasbeesten. Ze zijn warmte- en waterminnend; zeker op tropische dagen worden ze in zwembaden en op stranden veelvuldig gezien. De opblaasflamingo is roze, de opblaaskrokodil meestal groen, soms paars.

Een paarse krokodil

‘Een paarse krokodil’ is een begrip geworden, dankzij een reclamespotje van de Nederlandse verzekeringsmaatschappij OHRA, uit 2004, waarin een meisje haar opblaaskrokodil vergeten is. Ze meldt zich de volgende dag met haar moeder bij de balie van het zwembad, en inderdaad staat daar duidelijk in het zicht haar krokodil. Maar ze krijgt hem niet mee: de baliemedewerker wil dat er eerst een formulier wordt ingevuld, “in blokletters, de juiste locatie van de vermissing, et cetera, et cetera”, de volgende dag in te leveren bij de dienst Recreatie.
Een paarse krokodil staat dan voor een bijzonder klantonvriendelijke instelling, voor doorgeschoten regelzucht, bureaucratie ten top.¹
1 Een paarse krokodil ‘iets wat binnen handbereik is, maar niet bemachtigd kan worden vanwege onnodige bureaucratie en een overschot aan overbodige regels’ (ANW), ‘metafoor voor een bijzonder bureaucratische gang van zaken’ (Van Dale), ‘onnodige en voor de klant niet behulpzame bureaucratie’ (WikiWoordenboek), ‘symbool voor nutteloze en nodeloos ingewikkelde bureaucratie’ (website OHRA).» De spelling opblaasabraham.
» De olifant in de kamer.
» index


Geplaatst op 10 augustus 2022, gewijzigd op 12 augustus 2022.

© de 5e Verdieping 2022