De powerhouses Ajax en PSV spelen gelijk

De of het powerhouse?


Opvallend lange kop in de krant van maandag: ‘PSV laat zien dat Ajax vooralsnog alleen financieel sterkste is’.
“Ajax, de financiële powerhouse, heeft zichzelf opgelegd dat het de landstitel moet winnen”, want dan is deelname aan de lucratieve Champions League verzekerd.
‘Financiële powerhouse’, omdat Ajax na een aantal transfers diepe zakken heeft en daardoor voor bijna 50 miljoen euro aan nieuwe spelers kon ‘halen’, met als klap op de vuurpijl de Frans-Ivoriaanse spits Sébastien Haller.

Powerhouse staat sinds 2008 in de Dikke Van Dale: ‘persoon of instelling die sterk presteert’.¹
Engelse woordenboeken zetten het woord wat steviger in de verf:

• a country, organization, or person with a lot of influence, power, or energy
(Cambridge Dictionary)

• a person or thing that has a lot of strength or energy
• something such as a country or organization that has a lot of power or influence
(Macmillan Dictionary)

• a person or thing of great energy, strength, or power’
{dated or US} another term for power station
(Oxford Dictionary)

In de NRC wordt powerhouse gebruikt voor een club, maar je kunt het ook gebruiken voor een persoon, een voetballer bijvoorbeeld. Bij een voetballende powerhouse denk ik vooral aan een box-to-box midfielder, een B2B, een aanvallende middenvelder: onvermoeibaar, controlerend, sterk aan de bal, goed overzicht, goede passing, dynamisch.

De sterkhouder van een powerhouse, dan ben je iemand!
Afgelopen zondag voltrok zich in een lege Johan Cruijf Arena, voor een kijkbuispubliek, de topper Ajax - PSV. De Eindhovense formatie wordt tegenwoordig gecoacht door de Duitser Roger Schmidt, die traint op snel, energiek en overrompelend voetbal. Ajax wist wat er kon komen, maar werd toch overlopen en stond na 20 minuten met 0-2 achter. Maar de Ajacieden herpakten zich en de wedstrijd ‘kantelde’ (de journalist schreef zoals een commentator in Langs de lijn praat) en het werd een “voetbalgevecht op de limiet”, eindigend in een allesbehalve bloedeloos gelijkspel: 2-2.
Het powerhouse

Samenstelling of woordgroep met house als het een huis o.i.d. betreft: het (als het huis): arthouse, clearinghouse, guesthouse, longhouse, penthouse, safehouse, steakhouse, tiny house, warehouse.

Samenstelling of woordgroep met house als het muziek betreft: de (als de housemuziek): acidhouse, deephouse, gabberhouse, hardhouse, mellow house, techhouse, technohouse.

Powerhouse is overdrachtelijk gebruik van Engels powerhouse ‘energiecentrale, krachtcentrale’, power station. Een ‘krachthuis’. Daarbij past het lidwoord het
1 Powerhouse staat nog niet op Woordenlijst.org (d.d. 12-01-2021).
2 Van Dale: ‘het’ powerhouse.


Referenties
Steven Verseput, ‘PSV laat zien dat Ajax vooralsnog alleen financieel sterkste is’, NRC Handelsblad, 11-01-2021.» De sterkhouders van Oranje.
» Een mispeer in de Galgenwaard.
» index


Geplaatst op 12 januari 2021.

© de 5e Verdieping 2021