onbeschoft lekker

Onbeschoft als bijwoord van graad


Schoftig lekker kende ik, onbeschoft lekker nog niet. Herman van Veen gebruikt het vandaag in het rubriekje Kaf & koren van het Algemeen Dagblad. Gevraagd naar zijn ‘favo restaurant’ antwoordt hij:

Ik mag zomers graag eten in wat ik gemakshalve noem Château de Vence, een vijfsterrenhotel in Vence, Frankrijk (Château Saint-Martin & Spa) waar ik altijd hetzelfde eet, omdat het zo onbeschoft lekker is. Nee, ik ga niet verraden wat ik eet, want ik wil geen culinair gedonder op Facebook.

Onbeschoft lekker blijkt geen Utrechts stadsdialect, ook geen veeniaans, maar een aanbeveling uit de wereld van de culi’s en de wijnkenners.
Drie vroege attestaties:

Maar wie een suggestie nodig heeft, wijs ik graag op een der meest perfecte witte mâcons die ik ooit heb geproefd. Een wijn die uitsluitend uitroeptekens verdient. Het is de mâcon blanc (1975) ‘cuvée Eugène Leblanc’ van de coöperatie te Lugny. Fris, zuiver en onbeschoft lekker.
(25-08-1977, Parool)

We zijn er niet helemaal uit of de truffelmayonaise zo’n fantastische combinatie vormt met de lamstong, maar de mayonaise zelf is onbeschoft lekker.
(12-09-1998, VK)

Tot de aangename ontdekkingen in Jakarta behoren de verschillende soorten pindasauzen. De saus bij je saté wordt niet uit een potje of pakje geschud maar zelfgemaakt. Ik ken culi-journalisten die deze sauzen ‘onbeschoft lekker’ zouden noemen. En dat is tegenwoordig de hoogste lof.
(29-07-2000, NRC)




Referenties
Hubrecht Duijker, ‘Koelte uit Mâcon’, Het Parool, 25-08-1977.
Marc van Dinther, ‘Het oog van de chef-kok’, de Volkskrant, 12-09-1998.
Anne Scheepmaker, ‘Raasdonders in Jakarta’, NRC Handelsblad, 29-07-2000.
Onno Lakeman, ‘‘Op zondag kijk ik drie keer voetbal’’ Algemeen Dagblad, 03-05-2018.



» Schoftig als bijwoord van graad.
» Puur als bijwoord van graad.
» index


Geplaatst 3 mei 2018.

© de 5e Verdieping 2018