Schoftig als bijwoord van graad


Waarover het ging weet ik niet, maar bij station Muiderpoort hoorde ik twee Amsterdamse vrouwen zeggen dat ze iets “schoftig duur” vonden. Schoftig als bijwoord van graad, net als krankzinnig in krankzinnig duur en waanzinnig in waanzinnig mooi.

Schoftig staat niet in de Dikke Van Dale, maar ik ken het uit de Zaanstreek. In het Zaans wordt behalve schoftig ook schofterig gebruikt. Schofterig staat wél in Van Dale, maar alleen als bijvoeglijk naamwoord, in de betekenissen ‘gemeen, vlegelachtig, schurkachtig’ en ‘{gewestelijk} schuldbewust, schuw’. De Amsterdamsen zeiden “schoftig duur” en in dat geval zou je schoftig nog kunnen uitleggen als ‘schurkachtig duur’. Maar zeker in het Zaans kan schoftig ook met een positief bijvoeglijk naamwoord worden gecombineerd, zoals in ’t ais is skoftig lekkur.
aanvulling

“Omdat het zo schofterig duur was.” Dat schrijft AD-columniste Renate Wennemars over haar inmiddels oude, stoffige bed. Veel lezers zal schofterig duur vreemd in de oren klinken, al levert de zoekactie op Google toch nog 1290 hits op.
Referenties
Renate Wennemars, ‘Stoffig’ [column], Algemeen Dagblad, 04-04-2018.» Puur als bijwoord van graad.
» Omdat het zo onbeschoft lekker is.
» index


Geplaatst op 16 mei 2014, het laatst gewijzigd op 3 mei 2018.

© de 5e Verdieping 2014-2018