Schreeuwers in de politiek


Oktober 2013 heeft Van Dale roeptoeteren opgenomen: ‘luidkeels en ongenuanceerd zijn mening verkondigen over …’. Maar het nomen agentis – roeptoeter in de betekenis ‘iemand die luidkeels en ongenuanceerd zijn mening verkondigt’, synoniem schreeuwer,¹ – ontbreekt nog in de papieren Dikke Van Dale (ed. 2015). Inmiddels staat die betekenis wel in de e-Van Dale: ‘iem. die over alles luidkeels zijn (ongenuanceerde) mening verkondigt’.

‘Schreeuwers konden haar niet verjagen’ is de titel van een necrologie van Annie Brouwer-Korf, oud-PvdA-burgemeester van Utrecht. In 1999 volgde zij Ivo Opstelten op. Een tijd lang fungeerde ze als ‘schietschijf’ voor de raadsleden van Leefbaar Utrecht, de protestpartij die in 1998 met 9 zetels in de raad was gekomen. Hans Brouwer, haar weduwnaar: “In de tijd van de nachtelijke debatten in de Utrechtse raad, zei ze: ‘Als ik weg ga, bepaal ik het moment en niet de schreeuwers van Leefbaar Utrecht’.”

Van Dale, schreeuwer bet. 3: ‘iem. die altijd een grote mond opzet’, hij is een echte schreeuwer ‘spreekt op hoge toon, zonder veel kennis van zaken’.
Een synoniem van schreeuwer is schreeuwlelijk ‘iem. die (altijd) een grote mond opzet, misbaar maakt’ (e-Van Dale). “Bennie Jolink heeft het niet op die ‘schreeuwlelijken’ van Farmers Defence Force” aldus de kop boven het interview met de frontman van Normaal, de boerenrockformatie uit de Achterhoek.

Gaan we nog uit de polarisatie komen?
“Ik ken persoonlijk ook boeren bij wie het besef begint in te dalen: het kan zo niet langer. Maar die hoor je niet, ze worden overstemd door de schreeuwlelijken van Farmers Defence Force. Er zijn boeren die wél willen praten. Dus mijn boodschap is: haal die hakken nou uit het zand.”
Referenties
Jutta Chorus, ‘Schreeuwers konden haar niet verjagen’, NRC Handelsbad, 03-06-2017.
Thijs Niemantsverdriet, ‘‘Mijn boodschap aan de boeren is: haal die hakken uit het zand’’, NRC Handelsbad (online), 12/13-05-2023.» Roeptoeter ‘schreeuwer’.
» Kermisgast ‘charlatan’.
» index


Geplaatst op 7 juni 2017, het laatst gewijzigd op 15 mei 2023.

© de 5e Verdieping 2017-2023