Schreeuwers in de politiek


Oktober 2013 heeft Van Dale roeptoeteren opgenomen: ‘luidkeels en ongenuanceerd zijn mening verkondigen over …’. Maar roeptoeter in de betekenis ‘iemand die luidkeels en ongenuanceerd zijn mening verkondigt’, synoniem schreeuwer,¹ ontbreekt nog in de papieren Dikke Van Dale (ed. 2015). Inmiddels staat die betekenis wel in de e-Van Dale: ‘iem. die over alles luidkeels zijn (ongenuanceerde) mening verkondigt’.

‘Schreeuwers konden haar niet verjagen’ is de titel van een necrologie van Annie Brouwer-Korf, oud-PvdA-burgemeester van Utrecht. In 1999 volgde zij Ivo Opstelten op. Een tijd lang fungeerde ze als ‘schietschijf’ voor de raadsleden van Leefbaar Utrecht, de protestpartij die in 1998 met 9 zetels in de raad was gekomen. Hans Brouwer, haar weduwnaar: “In de tijd van de nachtelijke debatten in de Utrechtse raad, zei ze: ‘Als ik weg ga, bepaal ik het moment en niet de schreeuwers van Leefbaar Utrecht’.”

Van Dale, schreeuwer bet. 3: ‘iem. die altijd een grote mond opzet’, hij is een echte schreeuwer ‘spreekt op hoge toon, zonder veel kennis van zaken’.


Referenties
Jutta Chorus, ‘‘Schreeuwers konden haar niet verjagen’, NRC Handelsbad, 03-06-2017.» Roeptoeter ‘schreeuwer’.
» Kermisgast ‘charlatan’.
» index


Geplaatst op 7 juni 2017, gewijzigd op 17 december 2019.

© de 5e Verdieping 2017-2019