Niet ontploffen van woede, maar…

… ontploffen van vreugde

… dankzij Luuk de Jong


“Ze [mevrouw Abrahams] was nog niet uitgezongen of het stadion in Eindhoven ontplofte: Luuk de Jong had gescoord”, schrijft Frits Abrahams in de NRC van woensdag. Het betreft natuurlijk het moment waarop de PSV-spits in het Champions Leagueduel tegen CSKA Moskou de gelijkmaker scoorde.

Het stadion ontplofte
Stadion is hier metonymisch gebruikt, in de betekenis ‘het publiek in het stadion’.
Ontplofte uiteraard in figuurlijke zin: het publiek ging uit zijn dak.
Het stadion ontplofte, niet van woede, zoals in de woordenboeken, maar van vreugde. Vgl. vreugde-uitbarsting naast woede-uitbarsting.

Nog drie voorbeelden:

Het Olympisch Stadion ontplofte gisteravond van vreugde. De atleet die iedereen altijd blij wil maken, had daarvoor de allerbeste methode gevonden: winnen op het koningsnummer van de atletiek. Churandy Martina snelde in een tijd van 10,07 seconden naar de Europese titel.
(AD 08-07-2016)

Stadion Galgenwaard […] ontplofte na een heerlijk Europa Cup-avondje. Labyad betaalde met één rake kopbal de club terug die hem enkele maanden geleden uit zijn lijden verloste bij Sporting Lissabon […].
(AD 17-08-2017)

Het schot van Rogge [waterpoloster Bente Rogge] passeerde via de paal en de Spaanse keepster de doellijn waarna het uitverkochte Pieter van den Hoogenband Zwemstadion (ruim 2.500 toeschouwers) ontplofte.
(VK 15-01-2024)




vreugde-explosie

Een paar minuten later torende hij [Luuk de Jong] bij een hoekschop van Gakpo hoog boven iedereen uit om de bal via zijn voorhoofd in het lege doel te deponeren, leidend tot een ware vreugde-explosie op de tribunes.
(VK 28-10-2022)




Referenties
Guus Peters, ‘Eensgezind PSV is ijzersterk’, de Volkskrant, 28-10-2022.
Natasja Weber, ‘Goud voor Nederlandse waterpolosters dankzij vernuft’, de Volkskrant, 15-01-2024.



» Internet ontploft.
» index


Geplaatst op 11 december 2015, het laast gewijzigd op 15 januari 2024.

© de 5e Verdieping 2015-2024