Bassie is een wous, Donald een koekwous


“Ik zei tegen tegen Willem dat ik de televisiebeelden weer had bekeken en dat het Bassie was: ‘Je weet, die Bassie is een waus, moet ik wat doen?’” Bij een waus zit een steekje los.
(NRC, 30-05-2015)

Aan het woord is Astrid Holleeder, zus van Neerlands beruchtste crimineel.
Van Dale vermeldt alleen het bijvoeglijk naamwoord wous met de omschrijving ‘gek’ en het label ‘slang’. Zoals een dwaas dwaas is en een gek gek, is een wous wous.

In de Volkskrant van 26 augustus verwijst stijlicoon Arno Kantelberg naar de Amerikaanse president als “die koekwous in het Witte Huis”.
Ewoud Sanders heeft zich in 2011 al eens over koekwaus gebogen. Aanleiding was de plotselinge populariteit van de verbinding verrekte koekwaus, met dank aan de dialectsprekende en, zacht gezegd, onaangepaste filmpersonages ‘New Kids’ uit het Brabantse dorp Maaskantje. Hij geeft voor koekwaus/koekwous als vroegste attestatie 1984,¹ voor verrekte koekwaus 1993.² Koekwaus/koekwous leek hem een versterking van waus/wous ‘gek persoon’, gevormd in Noord-Brabant, met de aantekening dat het al enkele jaren later, in 1998, werd opgenomen in een overzicht van Haags idioom.
Arno Kantelberg is overigens een geboren en getogen Brabander.
1 Bron: Tilburgs dialect, 1e druk 1984.
2 Bron: Bosch’ woordenboek.


Referenties
Ewoud Sanders, ‘Verrekte mongol, verrekte koekwaus’, Woordhoek, NRC Handelsblad, 14-02-2011.» Wat Bargoense woorden uit Cis de man.
» Pandjesbaas ‘malafide vastgoedondernemer’.
» index


Geplaatst op 2 juni 2015, het laatst gewijzigd op 7 januari 2020.

© de 5e Verdieping 2015-2020