Hij kon de situatie niet goed handelen / hendelen.

Is het handelen of hendelen?


In 2014 is handelen /hendelen/ voorlopig toegevoegd aan de digitale Dikke Van Dale en een jaar later is het opgenomen in de papieren editie: als handelen(mbt. problemen, lastige situaties)¹ omgaan met …, m.n. oplossen’ (na 1975) < Eng. to handle.

Van Dale laat zijn woorden ‘keurmerken’ door de Nederlandse Taalunie. Die stelt vast of ze zijn gespeld conform de officiële spellingregels. De spelling handelen ‘omgaan met’ is dus officieel.²




Het Nederlandse woord /hendel/ ‘greep’ is ontleend aan het Engelse zelfstandig naamwoord handle. Dat wordt uitgesproken als /hendel/. Die uitspraak heeft geleid tot de vernederlandste spelling hendel.
In het Engels is handle ook een werkwoord. Het betekent o.a. ‘hanteren, aankunnen’: Miss Green finds it difficult to handle these three pupils. Ook dit werkwoord hebben we aan het Engels ontleend, met behulp van de Nederlandse werkwoordsuitgang -en: /hendelen/. Zoals handle /hendel/ is vernederlandst tot hendel had men /hendelen/ m.i. goed kunnen vernederlandsen tot *hendelen, aansluitend bij de uitspraak /hendelen/ en bij de spelling van het zelfstandig naamwoord hendel.




1 Zou zelf m.b.t. spellen, zoals op Woordenlijst.org.
2 In het Groene Boekje ed. 2015 is handelen /hendelen/ niet expliciet opgenomen. d.w.z. het bevat geen werkwoord dat je spelt als hendelen en er is geen werkwoord handelen met de uitspraakinformatie /hendelen/.



» Toeren of touren?
» index


Geplaatst op 22 augustus 2014, het laatst gewijzigd op 7 juli 2020.

© de 5e Verdieping 2014-2020