Wat is er bijzonder aan het woord bombrief?


Bombrief
Een kernbom is een soort bom, een liefdesbrief is een soort brief. Anders gezegd: het hyperoniem van kernbom is bom, het hyperoniem van liefdesbrief is brief. Is het hyperoniem van bombrief ook brief? Ja, dat kan. Van vergelijkbare woorden als kogelbrief (dreigbrief met een kogel erin) en poederbrief (brief met een giftige stof) is het hyperoniem ook brief. Maar terwijl kogel niet het hyperoniem van kogelbrief is en poeder niet het hyperoniem van poederbrief, kan bom wel het hyperoniem van bombrief zijn. Van de samenstelling bombrief kan dus zowel het linkerlid als het rechterlid als hyperoniem fungeren.

Briefbom?
Een bombrief is een bom die verstopt is in een brief, een autobom is een bom die verstopt is in een auto. Maar terwijl bij bombrief beide leden als hyperoniem kunnen fungeren, kan bij autobom het rechterlid bom wel, maar het linkerlid auto niet het hyperoniem zijn: een autobom is geen soort auto, maar een soort bom.
Anders gezegd: autobom is geen hyponiem van auto, maar van bom, terwijl bombrief zowel het hyponiem van bom als van brief kan zijn.
Eigenlijk had een bombrief net zo goed ‘briefbom’ kunnen heten.

Bom-brief?
Een bombrief is zowel een brief als een bom, een trainer-coach is zowel trainer als coach. Bij zogenaamde copulatieve samenstellingen als trainer-coach ligt het hoofdaccent op het tweede deel (/trainer-cóách/) en zet je een streepje tussen beide delen. Maar bij bombrief ligt het accent op het eerste deel (/bómbrief/), zoals bij bijna alle samenstellingen, en daarom schrijf je bombrief gewoon aan elkaar.» Waarom spel je christendemocraat zonder streepje?
» Wat is er bijzonder aan het woord grofvuil?
» index


Geplaatst op 10 januari 2014, gewijzigd op 16 januari 2014.

© de 5e Verdieping 2014