Is het Tweede Paasdag of tweede paasdag?
Volgens de officiële spelling schrijf je het met kleine letters:
tweede paasdag
eerste paasdag
eerste kerstdag
tweede kerstdag
eerste pinksterdag
tweede pinksterdagDe woordgroepen tweede paasdag, eerste paasdag, eerste kerstdag e.d. staan niet in het Groene Boekje, maar wel in de Dikke Van Dale. Daarin zijn de woorden volgens de officiële regels gespeld. De woorden paasdag, kerstdag en pinksterdag staan wél in het Groene Boekje, geschreven met een kleine letter.
Je krijgt dus dit:We zijn beide paasdagen weg: op eerste paasdag zijn we bij mijn ouders en op tweede paasdag gaan we wandelen.
Regel 16.L van de Leidraad van het Groene Boekje zegt: “Het woord waarmee we een feestdag of een historische gebeurtenis benoemen, krijgt een hoofdletter.”
Daarom schrijf je Kerstmis, Pasen en Pinksteren, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Hemelvaartsdag en Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog.
De informele namen van feestdagen en hoogtijdagen worden met een kleine letter geschreven: kerst, paas en pinkster (en dan natuurlijk ook kerstbal, paaseitje, pinkstervakantie).
In het Witte Boekje, met de niet-officiële witte spelling die op een aantal punten afwijkt van de officiële spelling van het Groene Boekje, is de spelling: Tweede Paasdag, Tweede Kerstdag, Tweede Pinksterdag. Daar valt zeker iets voor te zeggen. Je krijgt dan dit:
We zijn beide paasdagen weg: op Eerste Paasdag gaan we naar Eerste Exloërmond en op Tweede Paasdag naar Tweede Exloërmond. Maar op Goede Vrijdag zijn we thuis.
De niet-officiële witte spelling paasdag/Tweede Paasdag zou je kunnen vergelijken met de officiële spelling wereldoorlog/Tweede Wereldoorlog, zoals in:
In de 20e eeuw zijn er twee wereldoorlogen geweest: de Eerste Wereldoorlog duurde van 1914 tot 1918, de Tweede Wereldoorlog van 1939 tot 1945.
» Pasen of pasen?
» Bestaat het woord Paashaas?
» index
Geplaatst op 3 april 2012.
© de 5e Verdieping 2012