Nederland telt steeds meer mensen die een eigen huis laten neerzetten, maar willen dan liever een ‘boerderette’ of kasteel-achtig huis dan al die moderniteiten.
(Leidsch Dagblad, 07-04-1999)

Wat is een boerderette?


Het Franse woord ferme betekent ‘boerderij’. Plak je daar het verkleiningsachtervoegsel -ette aan, dan krijg je het Franse woord fermette ‘boerderijtje’. Veel fermettes zijn inmiddels in gebruik als zomerhuis. Als een Nederlander naar zijn fermette in Frankrijk gaat, dan gaat hij dus niet boeren, maar vakantie vieren.

Sinds enige tijd worden er in Nederland boerderettes gebouwd. Het woord boerderette is een samentrekking van de woorden boerderij en fermette. Een boerderette is geen boerderijtje, maar een vrijstaand woonhuis in ‘boerderijstijl’. Meestal lijkt het op een Saksische boerderij, met een zogeheten wolfsdak dat is gedekt met riet of nep-riet.

Martine Bijl definieerde boerderette zo: ‘een door stadsmensen kapotgerestaureerde en opgetutte boerderij’. Dan is het geen nieuwbouw, maar een oude, verbouwde woonboerderij. Zoals een fermette op het Franse platteland.

 

Referenties
Martine Bijl, Hindergroen, 2016, p. 150.

 

Alle Zee-ezels.


Geplaatst op 10 november 2010, het laatst gewijzigd op 16 maart 2020.

© Zee-ezel 2010-2020