Plastic bierglazen, voor uw evenementenpils

Plastic glazen


Op mijn werk is het glaswerk tijdelijk vervangen door in cellofaan verpakte plastic wegwerpbekers. Een coronapreventiemaatregel. Sommige collega’s noemen die bekers ‘plastic glazen’. Ik vind dat raar: ze zijn weliswaar doorzichtig als glas, maar een glas is van glas; plastic glas klinkt als een contradictio in terminis. Ik zou ze met de Dikke Van Dale om de oren kunnen slaan, of veiligheidshalve met het pocketwoordenboek, want daarin staat bij de desbetreffende betekenis van glasglazen beker, kelk, roemer, pul enz. waaruit men drinkt’ respectievelijk ‘glazen beker’.

Het moet gezegd: ‘plastic bierglazen’ of ‘plastic wijnglazen’ klinkt weer niet zo gek. Een bierglas heeft een bepaald model en natuurlijk een bepaalde functie, een bepaald gebruik. Een wijnglas idem dito; dat is normaliter een kelk op een pootje, bestemd om wijn uit te drinken. Dankzij die twee kenmerken – noem het vorm en inhoud – raakt het kenmerk ‘materiaal’ kennelijk wat op de achtergrond, zodat het niet eens zo opvalt als bierglas of wijnglas het attribuut plastic heeft.

Zoals zo vaak: na kortere of langere tijd begin je eraan te wennen en op een dag hoor je het jezelf zeggen. Maar hopelijk komt het zover niet en kunnen de oude vertrouwde glazen weer snel uit de kast. De glazen glazen.» index


Geplaatst op 19 juni 2020.

© de 5e Verdieping 2020