Goedkoop bier omkatten tot sjoemelbier
De eigenaar van een Nijkerkse wasstraat liet zijn medewerkers na sluitingstijd biervaten schoonspuiten. Vervolgens werden de vaten gevuld met goedkoop merkloos buitenlands bier en gemerkt als Amstel, Grolsch of Heineken en deels geschonken in zijn evenementencentrum, deels verkocht aan particulieren en bedrijven. “In Nijkerk is het een publiek geheim dat het evenementencentrum zich al jaren bezighoudt met het omkatten van bier [ ]”, schrijft de Amersfoortse Courant onder de kop Heerlijk, helder sjoemelbier. Grolschdrinkers proefden onraad en tipten de brouwerij. De zaak is nu in onderzoek bij de FIOD. De drie verdachten wordt merkenfraude en valsheid in geschrifte ten laste gelegd.
Sjoemelbier is de zoveelste samenstelling met sjoemel- als eerste lid: sjoemeldiesel, sjoemelwetenschap, sjoemelzaad enz. Sjoemelsoftware was in 2015 zelfs Woord van het Jaar.
Het EWN geeft als vroegste vindplaats van sjoemelen het dagblad Het Vaderland van 31 december 1931: n tikkie sjoemelen met het Noodlot.
Nederlands sjoemelen is ontleend aan Duits schummelnbedriegen. Kluge over beschummeln: “Wird als jüdisches Wort bezeichnet, es lässt sich aber im Westjiddischen nicht nachweisen. Herkunft umstritten.”
Referenties
Etymologisch woordenboek van het Nederlands (EWN) 4: S-Z, 2009, lemma sjoemelen.
Kluge Etymologisches Wörterbuch der deutschen Sprache, 25. Auflage 2011, lemma beschummeln.
Ton den Boon, Sjoemeldiesel, Woord van de dag, 22-09-2015.
– Sjoemelsoftware, Woord van de dag, 07-11-2015.
– Sjoemelzaad, Woord van de dag, 29-09-2016.
Iris van den Boom & Marco Willemse, Heerlijk, helder sjoemelbier, Amersfoortse Courant, 30-06-2017.
» De ontdieping van een zandwinplas.
» index
Geplaatst op 1 juli 2017.
© de 5e Verdieping 2017