Hindoeradicalen in India


De koe is heilig in India, en wie daar anders over denkt, kan rekenen op een flink pak slaag. Er waren nooit problemen met moslims, maar hindoeradicalen gaan steeds gewelddadiger te werk.
(NRC, 27-09-2016)


In de meeste deelstaten van het overwegend hindoeïstische India is het slachten van koeien verboden. Zogenaamde koeienbeschermers treden met geweld op tegen hen die de heilige status van de koe niet respecteren. Sinds de hindoeïstische partij van premier Narendra Modi aan de macht is, opereren de koeienbeschermers steeds openlijker. Onlangs zijn enkele leerlingen van een kleine madrassa (Koranschool) in New Delhi met hockeysticks toegetakeld, omdat er in het schooltje tijdens het islamitische offerfeest een koe was geslacht.

In de NRC worden de koeienbeschermers ‘hindoeradicalen’ genoemd. Hindoeradicaal is een weinig frequente samenstelling, die nog niet is opgenomen in de officiële woordenlijst van de Nederlandse Taalunie (Woordenlijst.org). Hindoeradicaal wordt, net als christenfundamentalist en moslimextremist, aan aan elkaar geschreven. Het is namelijk een gewone samenstelling, waarbij het eerste deel het tweede deel specificeert.¹
1 Zie onderstaande link: de spelling christendemocraat.


Referenties
Joeri Boom, ‘Radicale ‘koeienbeschermers’ zijn opeens overal in India’, NRC Handelsblad, 27-09-2016.» De spelling christendemocraat.
» index


Geplaatst op 28 september 2016, gewijzigd op 29 september 2016.

© de 5e Verdieping 2016