Ik ben barbier slash beul, zei meester Pruijm, maar noem me asjeblieft geen slashie!

Een nieuwe betekenis van slasher


Het lemma slasher in Oxford Dictionaries, British & World English:

1.  any of various tools for cutting wood¹

2.  a horror film, especially one depicting a series of violent murders or assaults by an attacker armed with a knife or razor²

3.  (US) a sporting competitor who is quick and agile

Slasher staat niet in Van Dale, wel slasherfilm. Een slasherfilm is het subgenre van de horrorfilm waarin mensen op beestachtige wijze worden afgeslacht door een psychopaat of door de een of andere evil entity. Het prototypische corpus delicti is een slasher ‘thing that slashes’, bijvoorbeeld een mes, scheermes of bijl. Maar ook een kettingzaag does the job (zie The Texas Chain Saw Massacre).

In de NRC werd slasher onlangs prominent gebruikt in een betekenis die niet in Van Dale staat, en zelfs nog niet in Oxford Dictionary:

Taxichauffeur én verkeersregelaar. Er zijn steeds meer slashers, mensen met twee banen, zo blijkt uit onderzoek van het SCP.

In de VS heet je dan een ‘slasher’: je bent postbode slash afwasser.

Slasher ‘iemand die twee of meer banen heeft’ is dus afgeleid van het zelfstandig naamwoord slash ‘schuine streep (/)’.
Het bovenstaande schreef ik in 2016. Nu, net 2019, heeft slasher Van Dale nog niet bereikt, maar in 2017 heeft het woordenboek al wel slashie opgenomen: ‘iemand met twee of meer banen’. Ik kwam het deze week tegen in de NRC:

‘Slashie’ […] Liv Stig […] is festivalmarketeer, yogadocent, lampenmaker en Airbnb-host.

„Als ik op feestjes vertel dat ik een slashie ben denken mensen vaak dat ik niet weet wat ik wil, ze zien het als iets negatiefs. Maar ik heb juist omarmd dat ik meerdere beroepen naast elkaar doe, ik hou van verandering en wil altijd druk bezig zijn.”

Slashie klinkt wat vriendelijker dan slasher.
1 Oxford Dictionary, US English: ‘a person or thing that slashes’.
2 Oxford Dictionary, US English: ‘a horror movie, especially one in which victims (typically women or teenagers) are slashed with knives and razors.’


Referenties
Petra de Koning, ‘Steeds vaker een slashbaan’, NRC Handelsblad, 30-08-2016.
Jonas Kooyman, ‘‘Er zit een geldengeltje op mijn schouder’’, NRC Handelsblad, 07-01-2019.» “Een jonge vrouw in bikini en een grote witte haai.”
» index


Geplaatst op 5 september 2016, gewijzigd op 9 januari 2019.

© de 5e Verdieping 2016-2019