Salomon Rodrigues de Miranda (1875-1942)


Lezend in Omzien in verwondering en Zo was het stuitte ik op de gruwelijke dood van de Joodse oud-wethouder De Miranda. “Ik heb er ook bijgestaan toen ze De Miranda neerknuppelden”, laat Annie Romein-Verschoor haar man Jan Romein zeggen. Piet Bakker schrijft dat ze hem “als een hond hebben doodgeknuppeld”.

Salomon (‘Monne’) Rodrigues de Miranda was van 1919 tot 1939, met korte onderbrekingen, wethouder van Amsterdam voor de SDAP. Hij was een van de exponenten van het wethouderssocialisme. In 1939 werd De Miranda door De Telegraaf beschuldigd van onregelmatigheden bij de uitgifte van bouwgrond. De gemeenteraad stelde een commissie in om de beschuldigingen te onderzoeken. Het onderzoeksrapport pleitte hem vrij van fraude en corruptie, maar wel werden er beleidsfouten geconstateerd. De affaire had hem dusdanig geraakt dat hij depressief geworden was en zich had laten opnemen in een psychiatrische inrichting. Na zijn ontslag uit de inrichting keerde hij niet meer terug in de raad.

Op 18 juli 1942 werd De Miranda, 67 jaar oud, door de Sicherheitsdienst gearresteerd en op 23 oktober vanuit het huis van bewaring overgebracht naar het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort (Kamp Amersfoort) en daar tewerkgesteld in het zogeheten Judenkommando. Ze hebben hem afgebeuld en mishandeld en na anderhalve week op beestachtige wijze vermoord.

Salomon Rodrigues de Miranda is op 3 november gestorven. Jan Romein was toen al een halfjaar uit Kamp Amersfoort weg.¹ Annie Romein-Verschoor zal de getuigenis ooit van een andere oud-gevangene hebben gehoord en die getuigenis vele jaren na dato abusievelijk aan haar man hebben toegeschreven.




1 Romein en de andere gijzelaars van de groep waartoe hij behoorde werden op 20 april 1942, Hitlers verjaardag, na bijna drie maanden gevangenschap vrijgelaten.


Referenties
Piet Bakker, Zo was het, 1961, p. 111.
Annie Romein-Verschoor, Omzien in verwondering 2, 1971, p. 38.



» Hongeroedeem in Kamp Amersfoort.
» Was Wibaut arrogant?
» index


Geplaatst op 6 november 2015.

© de 5e Verdieping 2015